kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kepekli makarna yiyin ve mışıl mışıl uyuyun

PROF. DR. MEHMET ÖZ
25.09.2008
Düzenli bir uyku istiyorsanız işte yapmanız gerekenler: Her gün aynı saatte uyanın. Hafta sonu da bu rutini bozmayın. Yumuşak esneme hareketleri ile kendinizi uykuya bırakın..
BAŞLARKEN
O, Time dergisinin 'Dünyanın En Etkili 100 İsmi' listesinde... O, dünyaca ünlütalk show'cu Oprah Winfrey'in bir numaralı konuğu... O, dünyaya sağlıklı yaşamın yollarını öğreten bir Türk... Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, 'SİZ-Diyettesiniz', 'SİZ-Genç Kalın', 'SİZ-Akıllı Hasta' ve 'SİZ-Kullanım Kılavuzunuz' kitaplarındaki makaleleriyle her hafta cumartesi ve pazar GÜNAYDIN'da olacak. Günlük hayatta uygulayabileceğiniz sağlıklı yaşam tüyolarını bu sayfada bulacaksınız.

Uyuyamıyor musunuz? Sebebi şu Rusyalı Boris olabilir mi? Hani bir-iki saat önce bir internet oyununda ona meydan okumuştunuz? Kafa dağıtmak için oynadığınız bu oyun sizi uykusuz bırakıyor olabilir. Bilgisayar monitörlerinin ve televizyon ekranlarının ışıkları doğal uyku ve uyanıklık döngülerini ve ritimlerini bozar. Hatırlarsanız, eskiden elektrik yoktu. (Ah şu günbatımından gündoğumuna kadar uyuduğumuz eski güzel günler!) Ama şimdi, her gece iki buçuk saatini internette geçirenlerin üçte biri uyku problemi çektiğini söylüyor. Şaşırtıcı değil mi?

AYNI SAATTE UYUYUN VE UYANIN
Ama uyku saatinden önce oyun oynamayı bıraksanız bile, uykuya dalma problemi yaşayabilirsiniz. Ve bu seksi nedenler için değilse (!) şunları deneyin:

* Bir rutin oluşturun...
Her gün aynı saatte uyanın ve aynı saatte uyuyun; tatilde bile! Hatta pazar günleri bile. Evet, vaktiniz olduğunda geç saatlere kadar uyumayı sevdiğinizi biliyoruz ama bu her hafta sonu jetlag' yaşamak gibi bir şey. Bu yüzden hafta içi kalktığınız saatten en geç bir saat sonra kalkın.

* Son dakikada yapılması gerekenler...
(10 dakika), hijyen (10 dakika) ve meditasyon (10 dakika) için yarım saatinizi ayırarak; uyku saatinizi planlayın. Meditasyon yapacak sessiz bir yer yok mu? Tuvaleti deneyin, orada sizi kimse rahatsız etmeyecektir.

ÇORAP GİYİN, AYAKLARINIZ ISINSIN
* Yumuşak esneme hareketleri yapın...
Yapılan bir çalışma, düzenli esneme hareketleri yapan kadınların hareket yapmayanlardan daha kolay uykuya daldığını gösterdi. Size tavsiyemiz: Esneme hareketleri derin nefes ve meditasyonla birleşirse daha çok işe yarıyor.

* Vücut saatinizi ayarlamaya yardımcı olan bir madde olan 'melatonin' içeren uyku verici atıştırmalar yapın...
Bir kase yulaf ezmesi, mısır ya da kahverengi pirinç yiyin. Buna alternatif olarak uyku verici serotonin hormonunun ortaya çıkarması için kompleks karbonhidratları (sebze ya da kepekli makarna) deneyin.

* Sıcak çoraplar giyin...
Vücudunuz uykuya hazırlanırken, elleriniz ve ayaklarınızdan ısı kaybı olurken, kan damarları genişler. Çorap giymek ve sonra da ayaklarınız ısınınca çıkarmak doğal uykuya hazırlanma sürecini taklit eder.
Haberin fotoğrafları