kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Avrupa yaşlı bir toplum"

Giriş Saati : 24.09.2008 13:56
Güncelleme : 24.09.2008 15:39
Yeni Haber
Kazıları 1904 yılında Paul Gaudin tarafından başlatılan ve halen devam eden Afrodisias antik şehrini inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önümüzdeki yıllarda kültür turizmine önem vereceklerini ifade etti.

Günay, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias'taki çalışmaları inceledi. İnceleme gezisine AK Parti Aydın milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Valisi Mustafa Malay, Karacasu Kaymakamı Ziya Polat, Belediye Başkanı Emin Mete, Kuyucak Belediye Başkanı Ali Ulvi Akoğlu ve daire amirleri de katıldı. Avrupa halkının çok gezdiğini belirten Bakan Günay, "Avrupa yaşlı bir toplum, önümüzdeki yıllarda turizmde durgunluk yaşayabiliriz. Onun için yeni pazarlar bulmalıyız." dedi.

Hindistan, Çin ve Japonya'nın çok yeni bir müşteri profili oluşturduğunu belirten Günay, kültür turizmi bakımından daha yaygın tanıtım kampanyası hedeflediklerini, bunun için de sadece Türkiye'ye özgü eserleri tanıtma konusunda gayretleri olduğunu bildirdi. Kültür birikimini önemli bir motif olarak öne çıkaracaklarını ifade eden Günay, yurtdışındaki tanıtımların haricinde, interaktif bir şekilde çok sayıda köşe, turizm ve kültür yazarını misafir edeceklerini söyledi.

Kazılar için bakanlığa tahsis edilen ödeneğin yetersiz olduğuna da değinen Ertuğrul Günay, "Bu sene bize ayrılan bütçenin 7 katından fazlasını harcadık. Ödenekte sıkıntı olduğu için başlangıçta bir duraksama yaşandı. Daha sonra planlama ve bakanlığımızın katkılarıyla bütün kazı çalışmaları devam etti. Gelecek yıl daha temkinli olmaya çalışacağız. Kazıların devamlı ve yaygın olmasına önem veriyorum, çünkü Türkiye turizmde dünyanın farklı ülkesi haline gelecekse bu, arkeoloji alanındaki yeni ufuklar ve sergilemeyle olacaktır." şeklinde konuştu.

Afrodisias'a yapılacak hizmeti yerinde bulduğunu da belirten Kültür ve Turizm Bakanı, "Burası gerçekten İstanbul gibi, Antalya'nın bazı önemli ören yerleri gibi Türkiye'nin özel ziyaret merkezlerinden biridir. Ulaşım, konaklama, altyapı donanımları gibi sıkıntıları, önümüzdeki günlerde daha hızlı bir şekilde gündemimize alacağız." dedi.

Afrodisias'ı dünya kültür mirası listesine dahil etmeyi hedeflediğini kaydeden Bakan Günay, şunları söyledi: "Şu anda dünya kültür mirası listesine girmiş olan dokuz alanımız var. Afrodisias ise aday listesinde bile yok. Türkiye'nin sunduğu geçici listede bile olmamasını içime sindiremiyorum. Afrodisias'ı önce geçici listeye, daha sonra dünya kültür mirası listesine aldırmayı hayal ediyorum."

(CİHAN)