kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Rum tarafı samimi değil''

Giriş Saati : 24.09.2008 13:51
Güncelleme : 24.09.2008 15:39
Yeni Haber
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, AB'nin gücünü arkasına alarak müzakere sürecini uzatma ve takvimlendirmeme girişimlerinde bulunan Kıbrıs Rum yönetiminin çözüm konusunda ''samimi olmadığını'' söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Avcı, 63. BM Genel Kurul çalışmaları ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) yıllık eşgüdüm toplantısına katılmak amacıyla bulunduğu New York'ta, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gül ve Babacan ile Kıbrıs konusundaki son durum hakkında fikir alışverişinde bulunan Avcı, New York temasları sırasında Türk gazetecilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili sorularını da yanıtladı.

Avcı, açıklamasında, ''Kıbrıs Türk tarafı adanın eşit ortağıdır. Bulunacak bir çözüm ise herhangi bir çözüm değil, iki bölgeli, iki halkın siyasi eşitliğine dayalı, iki ortak kurucu devletli ve Türkiye'nin garantörlüğünde bir çözümdür'' dedi.

''Rumların AB'nin gücünü de arkalarına alarak taktiksel olarak süreci uzatma ve takvimlendirmeme girişimleri olduğunu'' kaydeden Avcı, şöyle konuştu:

''Müzakereleri takvime bağlama düşünceleri yok. Rum yönetimi adada eşit olarak bir çözüme hazır ise izolasyon ve ambargoların kalkması yönünde adım atmalıdır. Burada bir samimiyetsizlik vardır. Siz haftada bir masaya gelip sorunun çözümü için müzakere yapacaksınız, diğer taraftan Kıbrıs Türk halkına izolasyonların devam etmesi, ambargoların artırılması için mücadele vereceksiniz. Bu kabul edilebilir bir düşünce değildir. Uluslararası camianın bu samimiyetsizliği sorgulaması gerekmektedir.'' Turgay Avcı, gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'nin kapsamlı bir çözümü her zaman desteklediğini söyledi.

Türk askerinin, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde adada bulunduğuna ve 34 yıldır adada kan akmadığına dikkat çeken Avcı, Türk askerinin mevcudiyetinin Kıbrıs Türk halkının güvenliğiyle barışın devamı için vazgeçilmez ve elzem bir unsur olduğunun altını çizdi.

Temasları çerçevesinde, BM Genel Sekreter Yardımcıları Lynn Pascoe ve Alain Le Roy ile de bir araya geleceğini belirten Avcı, Rum tarafına, kapsamlı çözüm yönünde gerekli mesajın verilmesi talebinde bulunacağını kaydetti.

(AA)