kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayram tatiline çıkacak sürücülere uyarı

Giriş Saati : 23.09.2008 11:25
Güncelleme : 23.09.2008 18:12
Yeni Haber
Gaziantep Şoförler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, tatile çıkacak araç sahiplerinin, başta motor olmak üzere araçlarının tüm bakımlarını yaptırdıktan sonra yola çıkmaları gerektiğini bildirdi.

Akdoğan, yaptığı açıklamada, yaşanan kazalarda sürücü hatalarının ön planda olduğunu belirtti. Akdoğan, "Trafik kazalarında, tatil ve turizm dönemlerinde belirgin bir artış gözleniyor. Genelde sürücü hatalarından meydana gelen kazalarda, hatalı sollama ile aşırı hız en etken faktörleri oluşturuyor. Bayram tatiline giden ve tekrar evlerine dönen sürücüler; uykusuz, yorgun ve alkollü araç kullanmasınlar. Kendisini yorgun hisseden sürücüler, dinlenme noktalarında bir süre dinlendikten sonra yola çıksınlar" dedi.

Kazaların önlenmesi, güvenli bir yolculuk ve yakıt tasarrufu için araç bakımının önemli olduğunu, Ramazan Bayramı'nda tatile çıkacak araç sahiplerinin, motor bakımı yaptırarak yakıttan yüzde 15 oranında tasarruf sağlayabileceklerini kaydeden Akdoğan, özellikle araçların hava filtresi, ateşleme sistemi, karbüratör ve termostat sisteminin bakımlı olmasının, yakıt tasarrufu açısından hayati önem taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bakım ve kontrolü düzenli yapılmayan araçların yakıt tüketimi artar. Motor çalıştırıldıktan sonra uzun süre beklenilmemeli. Araç harekete geçtiğinde bir süre düşük hızla giderek, motorun ısınması sağlanmalı. Şehir içinde gereksiz hızlanma, gereksiz frenleme yakıt tüketimini arttırır. Belirli hıza erişildiğinde ise yüksek viteste sabit hızla gidilmelidir.

Şehirlerarası yolda, 90 kilometre hızın üstü yakıt tüketimini artırır. Araçta veya bagajda gereksiz yük taşınmamalıdır. Araçtaki klima, elektrikli cihazlar mümkün olduğunca kullanılmamalı. Camların kapalı tutulması önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlar. Aracın motoruna uygun yakıt kullanılmalı. Lastik havaları düzenli olarak kontrol edilmeli. Lastik hava basıncının az olması da yakıt tüketimini artırdığı gibi lastiklerin aşınmasına neden olur."

(İHA)