kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tuvalet için ''karanlığı'' bekliyorlar

Giriş Saati : 23.09.2008 10:50
Güncelleme : 23.09.2008 18:12
Yeni Haber
Adana İl Sağlık Müdürlüğünün, tarım işçilerinin çadırlarında yaptığı sağlık taramasında, özellikle kadınlarda ve kız çocuklarda bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına sıkça rastlandığı gözlendi.

Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Şırnak başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Çukurova'ya tarlalarda çalışmak için gelen tarım işçileri, kaldıkları çadırlarda, tuvalet ve banyo imkanlarından da mahrum kalıyorlar.

Adana İl Sağlık Müdürlüğünün gezici sağlık ekipleri, belirli dönemlerde çadırları gezerek çocuktan erişkine tüm çadır sakinlerini sağlık taramasından geçiriyor.

Hastaların en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirildiği taramada, özellikle kadınlarda ve kız çocuklarında bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına sıkça rastlandığı gözlendi. Bu hastalıkların, kadınların, tuvalet ihtiyaçlarını giderebilmek için havanın kararmasını beklemelerinden kaynaklandığı belirlendi.

BİR METRE ÇUKUR VE İKİ TAŞ

Naylon ve bezlerden kurdukları çadır köylerin bir bölümünde tuvalet bulunmazken, bazı çadır köylerin kenarına kurulan tuvaletler ise adeta hastalık saçıyor.

Yaklaşık bir metrekarelik yerin etrafını bez ve naylonla çeviren, bir metre derinliğinde açtıkları çukurun kenarına da iki adet büyük taş koyarak tuvalete dönüştüren tarım işçileri, burada ihtiyaçlarını giderirken sağlıklarını da tehlikeye atıyorlar.

Küçük çocuklar bu tuvaletlere oturmakta zorlanırken, kadınlar da erkeklerin görebildikleri ortamda tuvalete giremiyorlar. Tarım işçisi kadınlar, gün boyu çalıştıkları uçsuz bucaksız tarlalarda da tuvalet bulunmadığı için akşama kadar mağdur oluyorlar.

ÇALIŞMA RAPORUNDAN

Çadırlardaki tuvalet sorunu, Karataş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün ''Pamuk kadar beyaz bir gelecek için' sloganıyla yürüttüğü proje çalışmasına da konu oldu.

Projenin yürütüldüğü Yemişli köyündeki Sosyal Destek Merkezi uzmanlarınca hazırlanan faaliyet raporunun 'Mevcut Durum' başlığı altındaki bölümünde şu ifadelere yer verildi:

''Tarım işçilerinin yaşam alanlarında tuvaletin olmaması en çok kız çocuklarını ve kadınları etkiliyor. Tuvalet ihtiyacını gidermek için kız çocukları ve kadınlar havanın kararmasını bekliyor. Bu süre bazen 6-7 saati bulabiliyor. Buna bağlı olarak böbrek rahatsızlıkları bölgede yaygın olarak görülüyor.''

''HASTALIĞIN MALİYETİ DAHA BÜYÜK''

Uluslararası Üremik Araştırmalar ve Toksisite Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlada veya başka işlerde çalışan, çok uzun süre idrar yapmayan veya yapamayanların böbrek hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğuna dikkati çekti. Sağlıker, şunları söyledi:

''İdrarın uzun süre tutulması, idrar yollarında ve böbreklerin içerisinde birikime neden olur. Bu, hem idrar yollarını hem de böbreğin içinin zaman içerisinde genişlemesine yol açıp kronik anlamda böbrek hastalığına yol açar.''

İdrarın tutulmasından kaynaklanan böbrek hastaları arasında tarım işçisi hastaların da bulunduğunu belirten Sağlıker, ''Tarım işçilerinin büyük bölümü yeşil kartla tedavi oluyor. Bu işçilerin sağlık için olmazsa olmaz koşullardan su, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarının giderilmesi, ileride oluşabilecek hastalıkların maliyetinden az olur'' dedi.

(AA)