kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Reflü her yaşta görülebiliyor

Giriş Saati : 23.09.2008 07:14
Güncelleme : 23.09.2008 18:12
Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Şener Bekçi, reflünün doğumdan itibaren her yaşta görülebileceğini, bu yüzden dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Dr. Bekçi, yaptığı açıklamada, reflünün, mide içeriğinin yemek borusu ve daha üst kısımlarına doğru geriye gitmesi olduğunu belirterek, sebebinin, yemek borusu alt ucunun tam olarak kapanmaması olduğunu anlattı. Bekçi, 18 aylık bebeklere kadar fizyolojik denilen ve hastalık olarak nitelendirilmeyen reflü görülebileceğini ifade ederek, belirtilerinin değişkenlik gösterdiğini vurguladı.

Şener Bekçi, "En çok bulantı, kusma, öksürük, daha az olarak kansızlık ve gelişme geriliği görülebilir. Yaş büyüdükçe midede ekşime, geğirme, göğüs kafesinde ağrı ve yanma hissi, ağızda ekşi tat ve ağız kokusu olabilir. Bu tür şikâyetleri olan çocuklar, bir hekime götürülmelidir." dedi. Dr. Bekçi, reflü hastalığının teşhis ve takibi hakkında da şunları kaydetti:

"Reflüye, ilaçlı yemek borusu mide filmleri, sintigrafi, endoskopik yöntem ve mide PH (24 saatlik) takibiyle teşhis konulur. Tedavisi, üç ile altı aya kadar uzayabilir. Pozisyon, diyet ve ilaç tedavisi uygulanır. Diyette, mide asidini artırıcı gıdalar olan kola ve gazoz, baharatlı yiyecekler, kahve, çay, kızartma, aşırı çikolata ve fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. İlaçlar ise doktorun verdiği şekilde ve düzenli olarak kullanılmalıdır."

(CİHAN)