kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aşırı sıcaklar klimaya olan talebi artırdı

Giriş Saati : 23.09.2008 11:14
Güncelleme : 23.09.2008 18:12
Yeni Haber
Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği, küresel ısınmadan en fazla etkilenen yerlerin başında gösterilen Konya'da klima satışları bu yıl önemli oranda arttı.

Yaz boyunca hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde seyreden Konya'da hava sıcaklığı günlük yaşamı önemli ölçüde etkiledi. Konya ve çevresine elektrik dağıtımı yapan Meram Elektrik Dağıtım AŞ'nin verilerine göre, Konya kent merkezinde 2007 Temmuz ayında 184 milyon 192 bin kilovatsaat elektrik sarfiyatı yapılırken, bu oran 2008 yılı Temmuz ayında yaklaşık yüzde 7 artışla 196 milyon 880 bin kwh oldu.

Abone sayısında önemli bir değişiklik olmamasına karşın Konya kent merkezinin 2008 yılı Ağustos ayındaki enerji sarfiyatı ise 2007 yılının aynı ayına göre yaklaşık yüzde 16 oranında artarak 508 milyon 935 bin kilovatsaate yükseldi.

Bu yıl Temmuz ayı hava sıcaklığı Konya'da mevsim normallerinin 1,3 derece, Ağustos ayında 3.2 derece üzerinde seyretti. Sıcaklardan bunalan pek çok kişi klimayla serinlemeyi tercih edince Temmuz ve Ağustos aylarında elektrik sarfiyatı da arttı.

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, enerji sarfiyatındaki belirgin artışın, klimanın artık lüksten çıkıp ihtiyaç haline geldiğini gösterdiğini söyledi. Bu konuda elde bir istatistik olmamasına karşın, kendi gözlemlerine göre bu yıl Konya'da klima satışlarda çok büyük bir artış yaşandığını ifade eden Özkarakaya, şunları kaydetti:

''Eskiden yaz aylarında Konya'da klima ihtiyacı hissedilmezken, bu yıl klima arandı. 3-4 yıl önce evler için lüks olarak görülen klimaya artık herkes bir ihtiyaç olarak bakıyor. Klima sayısındaki artış doğal olarak bu yıl kentteki elektrik sarfiyatını da artırdı. Ancak elektrik sarfiyatının artmasında, bilinçsiz klima tercihi büyük rol oynadı.

Konya'da pek çok kişi, düşük verimli çalışan, yani normalden fazla elektrik harcadığı halde yeteri kadar serinlik vermeyen ucuz cihazlardan satın aldı. Market tipi olarak tabir edilen bu verimsiz klimalar çok elektrik harcadığı için, enerji tüketiminin normalden daha fazla artmasına neden oldu. Yani Konya'da daha çok, kalitesiz klima satışlarının arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.''

Özkarakaya, küresel iklim değişikliğinin etkisini artırması durumunda Konya'da klimaya talebin önümüzdeki yıllarda daha da artacağının tahmin edildiğini sözlerine ekledi.

(AA)