kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Binlerce devrimci militanın özgeçmişi bulundu

Giriş Saati : 23.09.2008 10:34
Güncelleme : 23.09.2008 22:23
Yeni Haber
Kolombiya'da yönetime karşı mücadele eden Devrimci Silahlı Kuvvetler'in (Farc) 9.387 militanının yazılı özgeçmişi ordu tarafından ele geçirildi ve bu özgeçmişler adalete teslim edildi.

Kolombiya televizyon kanalı Caracol'un haberine göre, özgeçmişlerin teslim edilmesiyle birlikte savcılık 9.387 militan ve firari hakkında "isyan ve terörizm" suçlamasıyla dava açmaya hazırlanıyor.

Kolombiya adli makamlarının Farc gerillalarının özgeçmişleriyle ilgili verilere ne zaman sahip oldukları belirtilmezken, özgeçmişlerin geçen Şubat, La Uribe yakınlarındaki Meta bölgesinde Farc üyeleriyle ordu birlikleri arasında çıkan çatışmalar sırasında bir bilgisayarda bulunduğu kaydedildi.
Bilgisayarda ele geçen özgeçmişlerin, devrimci örgütün en önemli kanatlarından doğu cephesinin tüm üyelerine ait olduğu, verilerde bu kişilerin fotoğrafları, gerçek ve kod isimleri, eğitim durumları, kimlik numaraları ve bağlı bulundukları cephelerle ilgili bilgilerin bulunduğu belirtildi.

Verilerde ayrıca, militanların kimler tarafından örgüte kazandırıldıklarının da belirtildiği açıklandı.

URİBE REJİMİNİN, İNSAN HAKLARI KARNESİ "KIRIK"

Öte yandan, Kolombiya'da yüzlerce insan hakları kuruluşu ve sivil toplum örgütünün oluşturduğu bir koalisyon tarafından hazırlanan insan hakları raporunda, Devlet Başkanı Alvaro Uribe yönetiminin insan hakları karnesinin çok kötü olduğu ve politik şiddet olaylarında 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Birkaç hafta içinde merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi'ne gönderilecek raporda, Haziran 2002 ve Aralık 2007 arasında en az 13 bin 634 kişinin savaş dışı siyasi şiddet olaylarında, 23 binden fazlasının da askeri çatışmalarda öldüğü vurgulandı.

Resmi veriler ile sivil toplum örgütlerinin çalışmaları temel alınarak hazırlanan raporda, devletin, zanlılarının kimliklerinin belirlendiği cinayetlerin yüzde 75'inden doğrudan veya dolaylı sorumlu olduğu belirtilerek, vakaların yüzde 24,5'inde, 10 siyasi cinayetten 6'sında devletin paramiliter milislerin suç işlemelerine "hoşgörü" gösterdiği veya "destek" verdiği ileri sürüldü.

Araştırmada, Kolombiya'da sayıları 9 bini bulan aşırı sağcı milislerin işlediği suçların birçoğunun cezasız kaldığının da altı çizildi.

AA