kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bebeklerde ritm duygusu

Giriş Saati : 23.09.2008 12:04
Güncelleme : 23.09.2008 22:23
Yeni Haber
Bebeklerin doğdukları andan itibaren güçlü bir ritm duygusuna sahip oldukları belirtildi.

Macar bilim adamlarının 1-2 günlük 100'ün üzerinde bebek üzerinde yaptıkları araştırmada, uyurken bebeklere müzik dinletildi ve bu esnada beyin faaliyetleri incelendi.

Araştırmacılar, bebeklerin beyinlerinin tempo, ton ve melodideki değişimleri hesapladıkları belirlendi. Örneğin, bir ritimdeki bir vuruş eksik çalınırsa bebeğin beyni bu değişimi algılıyor. Bunun yanı sıra kadın ve erkek sesleri arasındakine benzer bir perde değişimi de bebeğin beyninde reaksiyona yol açıyor.

Macar Bilimler Akademisi'nin çalışması, beynin müziği ve diğer sesleri algılayışı üzerine yapılan 3 yıllık bir Avrupa projesinin parçası.
Projenin koordinatörlüğünü yapan Plymouth üniversitesinden Dr. Susan Denham, "Burada en önemlisi bekli de, bebeklerin beyinlerinin vuruşlar, perdeler ve basit melodik kalıpları kaydetmesi değil, aynı zamanda bunu az ya da çok otomatik olarak yapması" dedi.

Bilim adamları, bebeklerin konuşma ve yürümeleri zaman alırken doğuştan ritm duygusuna sahip olmalarından hareketle, çok erken yaşlarda bebeklere müzik dinletmenin müzik yeteneklerinin gelişmesinin yanı sıra konuşmayı öğrenmelerine de yardımcı olacağını belirttiler.

Dr. Denham, müziğin konuşmanın ritm ve mahiyetini yansıttığını belirterek, "Eğer müzik dinliyorsanız, muhtemelen konuşma ritmine de daha hassas olursunuz" dedi.

AA