kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

KKTC'den Rum tarafına cevap: "Talat'ın sözleri tutarlıdır"

Giriş Saati : 23.09.2008 15:54
Güncelleme : 23.09.2008 22:23
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, ''içeride başka, dışarıda başka konuştuğu'' iddiasında bulunan Rum tarafının, bunu ''karartmayı'' ihlal etme kaygısı taşımadan açıklayabileceğini söyledi.

Sözcü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Cumhurbaşkanı Talat'a yönelik ''İçeride başka, dışarıda başka konuşuyor'' yönündeki açıklamasını'' büyük ayıp'' olarak niteledi.

Erçakıca, ''Biz bu açıklamayı büyük bir soğukkanlılıkla karşıladık. Belki yeni buluşmada bunu da kendilerine soracağız. Şu çağrıyı yapmak istiyorum; Cumhurbaşkanı'nın içeride başka, dışarıda başka farklı ne konuştuğunu açıklayabilirler. Eğer bunu açıklarlarsa kendilerini, 'karartmayı' (müzakerelerin içeriğiyle ilgili konuşmama kararını) ihlal etmekle suçlamayacağız'' dedi.

Sözcü Erçakıca, ''Rum yetkililer tarafından süreci sabote etmeyi amaçlayan provokasyonlar yapıldığını, bunların üstesinden soğukkanlılıkla gelineceğini ve bunlara süratle cevap verme yarışı içerisinde olmayacaklarını'' belirtti.

Erçakıca, ''Cumhurbaşkanı Talat'ın davranışlarının, içeride ve dışarıda tam bir tutarlılık arz ettiğini, bunun Kıbrıs Türk halkı tarafından bilinmesi gerektiğini'' de kaydetti.

''Rum tarafının manipülasyon ve imaj yaratma harekatı içerisinde olduğunu'' ifade eden Erçakıca, bu konuyla ilgili olarak, son görüşmede bir kalemin Cumhurbaşkanı Talat'a hediye verilmiş gibi gösterilmesini örnek verdi.

MÜZAKERELER 10 EKİMDE

Hasan Erçakıca, kapsamlı müzakerelerin, Hristofyas'ın yurt dışı temaslarından dolayı 10 Ekimde devam edeceğini belirterek, müzakerelerde yürütme organının durumunun ele alınacağını ve bu organın nasıl oluşacağı, nasıl çalışacağı gibi konuların tartışılacağını kaydetti. Erçakıca, şimdiye kadar yapılan iki toplantıda merkezi hükümetin yetkileri konusunda çalışıldığını söyledi.

TALAT SİYASİLERLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Talat'ın, müzakerelere hazırlık amacıyla dün siyasi parti temsilcileriyle değerlendirme toplantısı yaptığını ifade eden Erçakıca, görüşmelerin belirli safhalarında meclise de bilgi verileceğini ve tutum belirlenmesi gerektiği safhalarda da gerekli çalışmaların mecliste yapılacağını belirtti.

TALAT'IN STRASBOURG TEMASLARI

Erçakıca, Talat'ın, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda konuşma yapmak ve çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla 30 Eylülde Strasbourg'a gideceğini de anımsattı.

Talat'ın 1 Ekim Çarşamba günü AKPM'de konuşacağını ve Avrupa Konseyi yetkililerinin yanı sıra uluslararası basın temsilcileriyle temaslarda bulunacağını belirten Erçakıca, Strasbourg ziyaretinin Ramazan Bayramı'na rastlaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığındaki bayram tebrikinin gerçekleşmeyeceğini de açıkladı.

Hasan Erçakıca, gazetecilerin sorusu üzerine, AKPM Genel Kurulu'nda Hristofyas'ın da bir konuşma yapacağını, ancak iki liderin Strasbourg'da buluşmasının söz konusu olmadığını söyledi. Bu yöndeki haberlerin tamamıyla spekülatif olduğunu belirten Erçakıca, Talat'ın adaya 3 Ekimde dönmesinin beklendiğini kaydetti.

KIBRIS RAPORU

Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Talat'ın konuşma yapacağı AKPM Genel Kurulu'nda Kıbrıs raporunun da görüşüleceğini söyledi.

Erçakıca, onaylamadıkları hususları olmasına rağmen Türk tarafının genel olarak raporu objektif bulduğunu belirtti.

AA