kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hollanda Prensesi Maxima,Türk eğitim merkezinde

Giriş Saati : 21.09.2008 15:48
Güncelleme : 21.09.2008 16:47
Yeni Haber
Hollanda Prensesi Maxima ve kraliyet yetkilileri, Deventer şehrinde başarılı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken De İjssel Eğitim Merkezi'ne bir çalışma ziyaretinde bulundu. Prenses Maxima, Hollanda'nın Kraliyet ailesinin üst düzey yetkilileri ve Oranje Fonds yetkileri ile birlikte gerek çevreye ve gerekse eğitime katkılarından dolayı Türk girişimcilerin kurduğu De İjssel merkezinin çalışmalarını yakından görmek için kalabalık bir koruma ve basın eşliğinde buraya geldi.

Gelişi sırasında Eğitim Merkezi önünde Hollandalılar ve Türkler Maxima'ya sevgi gösterisinde bulundular. De İjssel Eğitim Merkezi Başkanı Ercan Bilge kapı önünde Prenses Maxima'yı karşılayarak kendisine bir buket takdim etti. Ardından Prenses Maxima'ya vakfın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra Prenses Maxima De İjssel Eğitim Merkezinin sınıflarını tek tek gezdi. Burada okul sonrasında eğitim alan öğrenciler ile sohbet etti. Onların derslerine iştirak etti. Öğrenciler ile tek tek sohbet etti. Vakfın çalışmalarını beğenip beğenmediklerini sordu. Öğrenciler çok beğendiklerini kendilerinin bizatihi buraya gelmelerinden dolayı memnun olduklarını söylediler.

Eğitim vakfı öğretmenleri Prenses Maxima'ya her sınıf öğretmeni tarafından kendisine verilen hediyeleri aldı. Çok memnun olduğunu ifade eden Maxima "Asıl bizlerin bu çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyoruz. Bizlerin sizlere hediyeler ve ödüller vermemiz lazım." dedi.
Maxima ayrıca Türkçe dil kursu veren bir sınıfa gitti. Orada Türkçe öğrenen Hollandalılar ile yaklaşık yarım saat sohbet etti. Ders gören Hollandalılar Türkçenin güzel ve zengin bir dil olduğunu, öğrenmekten dolayı memnun olduklarını vakfın bu yönde son derece yararlı işler yaptıklarını söylediler. Prenses Maxima Türkçe dersine katılanlar ile bir iki kelime Türkçe kelime okudu. Bunları duymaktan son derece memnun olduğunu belirten Maxima, bir Hollandalı kursiyere "Sen artık öğrenci olmaktan ziyade Türkçe öğretmeni olmuşsun" diyerek de espri yaptı.
Prenses, daha sonra Eğitim Merkezi'nde görevli bayanların yemek çeşitlerinin bulunduğu standını ziyaret etti. Maxima tek tek yemeklerin ismini sordu. Ardından yemekhanenin mutfağına gitti. Orada aşçılar ile tanıştı.

Sonra da De İjssel Eğitim Merkezi konferans salonunda Vakıf Başkanı Ercan Bilge kendilerine bir adet Kütahya porselen ve vazo hediye etti. Bir Kütahya seramik de Oranje Fonds Başkanı R.C. Van Der Giessen verdi. Giessen, Maxima'ya bu eğitim merkezine gelmekten son derece mutlu olduklarını ifade ederek, başarılı çalışmalarının diğer kurumlara da örnek teşkil etmesini söyledi.

Hollanda Prensesi Maxima, ayrılmadan önce okul sonrası öğrencilere ev ödevlerinde yardım, rehberlik ve danışmanlık alanında faaliyet gösteren Deventer De İjssel Eğitim Merkezi'nin çalışmalarını olumlu bulduğunu söyledi. Prenses, yoğun koruma eşliğinde bir basın ordusu ile mutlu bir şekilde eğitim merkezinden ayrıldı.

Oranje Fonds Müdürü Giessen de son olarak bu kadar kıssa zamanda başarı yakalayan bu kuruma tek söylenecek sözün "mükemmel" olduğunu söyledi.

Hollanda'nın en üst makamı olan Kraliyet ailesinden Prenses Maxima'nın ziyareti ile onurlandıklarını belirten De İjssel Vakfı Koordinatörü Adem Kostik, De İjssel Eğitim Merkezi'nin Eylül 2005 den beri Deventer'deki insanlara hizmet verdiğini söyledi.

Kostik, derneği şöyle anlattı: "Başlıca amacı ilk ve orta dereceli okullara devam eden öğrencilere ek ders ve rehberlik hizmeti vermek olan bir kurumuz. Dernek, yıllık yaklaşık 100 öğrencisi ve 30 civarında gönüllü çalışanları ile bu faaliyetlerini yürütmektedir. Ev ödevlerinin yan sıra entegrasyonla ilgili faaliyetlerden de kendisinden söz ettiren bir eğitim kurumu olarak başarısını Deventer içi ve Deventer dışından kişi ve kurumlara ispat etti. Oranje Fonds ve Deventer belediyesi, "Mentor" projesini maddi olarak destekledi. Rehberlik adına yapılan Mentor projesinde halen yaklaşık 20 öğrenciye eğitim ve öğretim alanında rehberlik ve danışmanlık yapılmaktadır. Ayrıca yemek kursu, Türkçe kursu, Hollandaca kursları da Hollandalı ve yabancı kökenli insanların beğenisi kazanıyor. Kasım ayında yine Oranje Fonds aracılığı ile ülkesel bir yarışmada Maxima'nın da katılacağı bir törende vakfımız da bulunuyor. Umarız iyi bir derece alırız."

CİHAN