kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mobil telefonlar ayrımcılığı körüklüyor

Giriş Saati : 21.09.2008 14:22
Güncelleme : 21.09.2008 16:47
Yeni Haber
Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında hassas dengelerin bulunduğu Mısır'da telefonlarda kullanılan dini içerikli mesaj ve müziklerin ayrımcılığı körüklediği öne sürülüyor. 80 milyonluk nüfusunun yüzde 93'ü Müslüman olan ülkede Ortadoğu'nun en fazla Hıristiyan nüfusu yaşıyor. Müslümanların da Hıristiyanların da dinlerine aşırı bağlı olduklarını belirten araştırmacılardan Hamdi Abbas, özellikle mobil telefonlarda bu tür dini içerikli müziklerin kullanılmasının ülke için hayra işaret olmadığını öne sürüyor.

Özellikle Ramazan ayıyla birlikte Müslümanlar daha fazla dini içerikli müzik sesleri kullanırken, bu furya yerel televizyon ve radyo ilanlarında da kendisini fazlasıyla hissettiriyor. Müslümanların dini hassasiyetlerinin artmasının Hıristiyanların da aynı yolu takip etmelerine yol açtığını öne süren Abbas, 'Hıristiyanlar da İncil'den ayet ve ilahileri cep telefonlarına indiriyorlar. Her iki taraf ta dini kimliğini ortaya koymak için büyük bir gayret gösteriyor. Bu da ayrımcılığı körüklüyor." şeklinde konuşuyor.
Mısır'da hükümet bu tür bir tehlikenin farkında olarak geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla özellikle özel araçlarda dini motiflerin kullanılmasını yasaklamıştı. Buna gerekçe olarak kazaların önlenmesi gösterilmişti. Kahire Sosyal ve Suç Araştırma Merkezi'nden sosyolog Suheyr Senad, insanların dini motifleri aşırı derecede kullanmasının sebebinin artan sosyal ve sosyal sorunlar olduğunu ifade ediyor.

Ülkede zaman zaman Müslüman ve Hıristiyanlar arasında çatışmalar çıkıyor. Çatışmaların en önemli sebebini ise genellikle diğer dini küçümseyen tiyatro ya da filmlerle, arazi tartışmaları oluyor. Özellikle Müslümanlar, Hıristiyanların nüfuslarının oranında fazla olarak kiliseler inşa ettiklerini belirtiyor ve yeni kiliseler inşa etmelerine karşı çıkıyor.

Ülkede resmi bir rakam olmamakla birlikte Hıristiyanların nüfusunun genel nüfusa oranının yüzde 7 civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak Hıristiyanlar bu oranın yüzde 15 olduğunu öne sürüyor.

Müslüman ve Hıristiyanlar ülke genelinde çoğunlukla iç içe yaşıyor.

CİHAN