kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
16 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tzipi Livni

16.09.2008
İsrail'de yarın yapılacak seçimlerde Başbakan Ehud Olmert'in koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılan Tzipi Livni'nin asıl adı Tzipora Malka Livni. 8 Temmuz 1958'de Tel Aviv'de, mücadeleci bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Polonyalı babası Eitan Livni, 'Büyük İsrail' için gerilla eylemleri yapan Etzel örgütünün lideri, annesi Sarah Rosenberg ise bu yeraltı örgütünün bir savaşçısıydı. Çocukluğu Ürdün Irmağı'nın iki yanında uzanan "Büyük İsrail" hayaliyle geçti. 22 yaşında teğmenlik yaptığı orduyu bırakarak 1980'lerin başında Mossad'a geçti. Ajan Livni'nin amacı İsrail'i iki devlete ayırmak isteyenleri durdurmaktı. 15 yaşındayken 1973 Savaşı'ndan sonra İsrail'in Mısır ve Suriye ile arasını yapmaya çalışan Henry Kissinger'ı protesto etti.

SERT, AÇIKSÖZLÜ VE ISRARCI
* 1983'te üniversiteyi bitirdikten sonra 10 yıl avukatlık yaptı. 1999'da siyasete atıldıktan sonra şahinliği bıraktı. Batı Şeria ve Gazze'den çekilmeyi savunmaya başladı.
* 2001'de Bölgesel İşbirliği Bakanlığı'na atandı. Ardından sırasıyla tarım, göç, konut ve adalet bakanlıklarında bulundu.
* 2005'te Likud'dan yeni kurulan Kadima partisine geçti. 28 Mart 2006 seçimlerinden sonra Dışişleri Bakanı oldu.
* Sert ve açık sözlü.
* "İsrail'in kadın yüzü" Livni'ye dostları, "Mrs Clean/ Bayan Temiz", rakipleriyse Drakula'nın kızkardeşi "Drakuletta", eleştirenlerse "O kadın" diye hitap ediyor.
* Lübnan savaşından beri Olmert'i eleştiriyor.
* 2008'de Forbes tarafından dünyanın en etkili yüz kişisinden biri seçildi. t 2007'de el Fetih'ten iki Filistinli liderle gizlice görüştü.
* Livni, şu an "raf anlaşması"yla uğraşıyor. Hamas ateşkes ilan edene kadar bekletilecek.
* Bir vejetaryen olan Livni, evli ve iki çocuğu var. İbranice dışında İngilizce ve Fransızca biliyor.