kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Emeklilerin hak kayıplarını ortadan kaldırın"

Giriş Saati : 13.09.2008 11:23
Güncelleme : 13.09.2008 22:09
Yeni Haber
DSP Genel Sekreteri Masum Türker, AKP döneminde işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerinin durumlarının kötüleştiğini belirtti ve Hükümete çağrıda bulundu. Türker, "Sayın Başbakan'a sesleniyorum. Memur, Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin hak kayıplarını ortadan kaldırın; bu insanlara hak ettikleri emekli maaşlarını verin" dedi.

Türker, emeklilerin yaşadığı sorunlara ilişkin ANKA'ya açıklamalarda bulundu. AKP döneminde işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerinin uğradığı hak kayıplarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türker, geride kalan 6 yıl içinde AKP'nin emeklileri unuttuğunu öne sürdü. 2002 yılında 57. Hükümet'in çıkardığı 2002/ 4847 sayılı kararnamenin iptal edilerek Aralık 2002 maaşına yapılması gereken yüzde 3,25 oranındaki zammın yapılmadığını hatırlatan Türker, 2007 Yılı Bütçe Kanunu'nda yer alan enflasyon hükmünün de kasıtlı olarak yanlış uygulandığını savundu.

Türker, "Memur emeklilerine verilen zamdan doğan farkı 2006 yılı Aralık ayı emekli maaşlarına eksik yansıtmıştır. Aynı şekilde, emeklilerin her ay aldıkları enflasyon farkı 2008 Yılı Bütçe Kanunu ile Anayasa'ya aykırı olarak engellenmiş. Bütçe Kanunu'nun verdiği yetkiye istinaden 2008 yılı ilk 6 ayı için verilmesi gereken yüzde 4 oranındaki enflasyon farkı yerine yüzde 1,2 verilerek yüzde 2,8'lik bir hak emeklilerimizin ellerinden alınmıştır. Şu anda 570 YTL olan işçi emeklisi taban aylığı, bu farklar uygulansaydı asgari 1000 YTL civarında olacaktı" dedi.

AYLIKLAR AÇLIK SINIRINDA

AKP Hükümeti zamanında işçi emeklilerine ödenen aylıkların yüzde 89,4'ünün açlık sınırı altında, tamamının da yoksulluk sınırı altında kaldığını ileri süren DSP'li Türker, aynı durumun Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olduğunu kaydetti. Memurlara geçen ay yapılan ek ödeme uygulamasının emekli memurlara yansıtılmamasının bir hak istismarı olduğunu ifade eden Türker, şunları söyledi:

"Memur emeklilerine verilecek farkın işçi emeklileri ve Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olması gerekirken tam tersi, bu hak istismarı Bağ-Kur ve işçi emeklilerine de yansıtılmış olmaktadır. Sonuç olarak, memur emeklilerinin asgari 103 YTL zam alması, ayrıca eski farklar dikkate alındığında Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin asgari emekli maaşlarının 1100 YTL olması gerekir. Sayın Başbakan'a sesleniyorum: Memur, Bağ-Kur ve İşçi emeklilerinin hak kayıplarını ortadan kaldırın, emekli vatandaşlarımıza hak ettikleri emekli maaşlarını verin."

Türker, emeklilere de seslenerek haklarını alabilmeleri için güç birliği yapmaya çağırdı.

ANKA