kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Elektriğe gelen zamlar ciddi sıkıntı yaratacak"

Giriş Saati : 06.09.2008 15:03
Güncelleme : 06.09.2008 17:33
Yeni Haber
Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Mehmet Taşdemir, ''Dış ve iç piyasada durgunluğun arttığı bu dönemde elektriğe gelen bu zamlar, tüm ekonomide ciddi sıkıntı yaratacak'' dedi.

Taşdemir, yaptığı yazılı açıklamada, enerji politikasındaki yanlışlıklar ve özelleştirme gibi temel reformların gecikmesinin bedelinin çok ağır olduğunu ve bunu sanayicinin ödediğini savundu.

TETAŞ'ın elektrik tarifelerinde 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 34 artış yapılması amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na yaptığı başvurunun onaylandığını hatırlatan Taşdemir, açıklamasında, ''Tarifelerdeki bu artışın tüketim fiyatlarına yüzde 15 zam olarak yansıması söz konusu. Petrol ve doğal gaz fiyatlarının artması gerekçe gösterilerek yapılacak bu tarife değişikliği ile elektrik fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 65 artmış olacak'' ifadelerine yer verdi.

Taşdemir, birçok ülkenin elektrik fiyatlarına zam yaptığını, ancak Türkiye'de elektrik fiyatlarının birçok ülkeden daha yüksek olduğunu belirtti. Bu zamların ABD ve Çin gibi enerjide ithalat bağımlılığı yüksek olan ülkelerde dahi yüzde 5 ila 10 arasında olduğuna işaret eden Taşdemir, ''Türk sanayi sektörü yüksek maliyet artışlarını durgunluk nedeniyle fiyatlarına yansıtamıyor. İhracatta reel artış giderek düşüyor. Dış ve iç piyasada durgunluğun arttığı bu dönemde elektriğe gelen bu zamlar tüm ekonomide ciddi sıkıntı yaratacak'' dedi.

''TRT PAYI KALDIRILMALI''

Mehmet Taşdemir, enerji politikasındaki yanlışlıkların bedelinin ağır olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Otomatik fiyat artışları öncesinde elektrik piyasasının etkinleştirilmesi, elektrik fiyatındaki vergilerin ve TRT payı gibi gereksiz maliyet unsurlarının kaldırılması veya azaltılması düşünülmeli.''

Türkiye'nin, kişi başına elektrik tüketiminde Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkelerle aynı düzeyde olduğunu belirten Taşdemir, elektriğin lüks tüketim ürünü gibi otomatik fiyatlamaya konu olmasının yanlış olduğunu ifade etti. Taşdemir, bu çerçevede konunun TETAŞ ve EPDK gibi kurumların sorumluluğunda teknik bir konu gibi ele alınmaması ve hükümetin sorunun çözümü için acil tedbirler alması gerektiğini belirtti.

AA