kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Bir çeyrekte 13 milyar dolarlık açık pozisyon

Büyük resim için tıklayın
Finansal kesim dışındaki şirketlerin net döviz pozisyonları açık vermeye hızla devam ediyor. Merkez Bankası'nın izlediği reel sektör şirketlerinin döviz varlık ve yükümlülüklerinde yılın ilk çeyreğinde 13 milyar dolarlık artış birden oldu. Mart 2008 itibariyle şirketlerin net döviz yükümlülüğü 73.7 milyar dolara yükseldi.
Yukarıda tablodan da izlenebileceği gibi, finans dışı şirketlerin döviz pozisyon açıklarının büyümesindeki en önemli rolü yurtdışından sağlanan krediler oluşturuyor. Şirketlerin bu yılın ilk çeyreğinde dış kredi kullanımını 10 milyar dolar artırdığını ve 87.2 milyar dolara yükselttiğini görüyoruz. Buna karşılık yurt içinden sağlanan döviz kredilerinde sadece 5 milyar dolarlık artış söz konusu. Şirketler dövizle fonlamada asıl ağırlığı yurtdışı bankalara vermişler. Yurtiçinden sağladıkları döviz kredilerinin stoku ise yılın ilk çeyreği sonunda 51.6 milyar dolara varıyor.
Şirketlerin döviz varlıkları içinde en büyük kalem 55 milyar dolarlık mevduatları. Bu mevduatın da 31.3 milyar doları yurtdışı bankalarda tutuluyor. Yurtiçi bankalardaki şirket mevduatlarının miktarı 24 milyar dolar ile yurt dışından daha düşük.
73 milyar dolarlık net açığın karşısında her ne kadar şirketlerin bir ölçüde döviz gelirleri varsa ve bir miktar da bireysel döviz hesaplarını bu amaçla tutulduğunu kabul etsek de, reel sektörün giderek artan oranda kur riski altına girdiği dikkati çekiyor.