kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde ishal vakası sayısı 500'e ulaştı

Yeni Haber
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde sudan kaynaklı ishal vakalarının sayısı 500'e ulaştı.

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yaklaşık 2.5 aydır devam eden su kesintileri ishal salgınına neden oldu.

Cuma günü akşam saatlerinde başlayan vakalar Pazar günü itibari ile 500'e ulaştı. İlçede çıkan halk sağlığı sorununun çözümü için Malatya Valiliği ve Battalgazi Kaymakamlığı'nda kriz merkezi oluşturuldu. Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında valilik toplantı salonunda Belediye Başkanı Cemal Akın, ilçe belediye başkanları, sağlık müdürlüğü, DSİ, Jandarma ve diğer ilgili kurumların katılımı ile toplantı düzenlendi. Vali Daşöz, salgının önlenmesi için İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi'nin aldığı kararları açıkladı.

Vali Daşöz, Battalgazi ilçesinde içme suyu şebekesinde su kesintileri sonucu ortaya çıkan kirlenmenin giderilmesi ve halkın kullanımına temiz su sağlanması için şebekeye Malatya Belediyesince yüksek basınçlı su sağlanmasına karar verildiğini söyledi. Battalgazi ilçesinde su depolarının 48 saat boyunca dezenfekte edilmesi kararlaştırıldı. Vali Halil İbrahim Daşöz, vatandaşların suyu kaynatarak içmelerini ve sebze bahçelerinin kanalizasyonlu su ile sulanmamasını istedi. Döşöz, çiğ yenen sebze ve meyvelerin ise iyice yıkanıp suda yarım saat beklettikten sonra tüketilmesini önerdi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin ise Cuma gününden itibaren ilçede gerekli tedbirlerin alındığını belirterek, "Malatya'da daha önce yaşanan ishal olayı nedeniyle kurduğumuz erken uyarı sistemi mevcut. Bu sistem sayesinde zaten potansiyel bulunan Battalgazi ilçesinde Cuma gününden itibaren kamp kurararak gerekli tedbirleri aldık. Şu anda ishal vakası sayısı 500'e ulaştı. Ancak bizi sevindiren tarafı hastalarımızın ayakta tedavi olmaları. Hayati tehlikesi bulunan hastamızın olmaması" dedi.

Zengin, ilçede mevsim normallerinde ishal vakası sayısının 15 dolayında olduğunu dile getirerek, yaşanan durumun bir salgın olduğunun söylenebileceğini sözlerine ekledi. Hastaların çoğunluğu Battalgazi ilçe Sağlık Ocağında yapılan tedavinin ardından taburcu ediliyorlar. Zengin, ilçeye gerekli sağlık personeli takviyesinin yapıldığını da sözlerine ekledi.

İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan ise bu durumun küçük boyutta bir salgın olarak nitelendirilebileceğini kaydetti. Pahlivan şebekeye basınçlı su verilmesi ve gerekli klorlamanın yapılması ile salgının önlenebileceğini kaydetti.

(CHA)