kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zapatero: ''Zorlu ekonomik koşullar beklenenden uzun sürebilir''

Yeni Haber
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkesinin karşı karşıya olduğu zorlu ekonomik koşulların beklenenden uzun sürebileceğini, ancak ekonomideki bu sıkıntılı dönemi güçlü bir iyileşmenin takip edeceğini bildirdi.

Zapatero, El Mundo gazetesine verdiği demeçte, İspanya'nın sorunlarının küresel kredi krizinin ardından avro bölgesine dahil olan ülkelerdeki ekonomik durgunluk ile yüksek petrol ve ham madde fiyatlarından kaynaklandığını belirtti.

Bu yıl yüzde 1,6 ve gelecek yıl yüzde 1 olması beklenen büyümenin, 2010 yılında yüzde 3'e çıkacağını ifade eden Zapatero, ''Ekonomi hükümetin temel kaygısı. Ancak ben güçlü bir ülke olduğumuz için sakin ve iyimserim'' dedi.

Zapatero, 20 milyondan fazla çalışma gücüyle desteklenen İspanya'nın geçmişe göre daha güçlü olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirin son 30 yılda 5 kat arttığını da ifade etti.

Çok sayıda gözlemci, üçüncü çeyrekte küçülmeye başlayan İspanya ekonomisinin yıl sonuna kadar resesyona gireceğini ve inşaat, kredi ve tüketim harcamalarına olan bağımlılığı nedeniyle ekonomik durgunluğun yıllarca sürme riski bulunduğu yorumunu yapıyorlar.

Avro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisi İspanya'da veriler, ülkenin enflasyonunun avro bölgesinde en yüksek enflasyon oranları arasında bulunduğunu ve işsizlik oranının geçen ay yüzde 11 ile avro bölgesinin en yüksek oranı olduğunu gösteriyor.

İnşaat, konut sektörü ve hizmet sektöründe çalışan yüz binlerce kişinin işten çıkarıldığı ülkede, gelecek yıl işsizlik oranının yüzde 15'e (ya da 3,5 milyon kişi) ulaşması bekleniyor.

İspanya Merkez Bankasına göre, ithalatın artması ve yabancı sermaye ihtiyacı nedeniyle cari açık, bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 15 yükseldi.

Dün de İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, İngiltere'nin son 60 yıldaki en kötü ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söylemişti.

Darling, Guardian gazetesine verdiği demeçte, ''ekonomik durgunluğun çok derin ve insanların düşündüğünden çok daha uzun süreceğini'' belirtmişti.

(AA)