kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu devlet okullarına kura ile girilebiliyor

Yaşar ÖZAY HABER MERKEZİ
Özel okulların cep yakan ücretleri velileri ücretsiz eğitim veren 17 devlet okuluna yönlendirdi. Toplam kontenjanı 1100 olan bu okullara başvurular 10 bini buldu..
Özel okulların yıllık 15-20 bin YTL'ye ulaşan el yakan fiyatları karşısında her yıl binlerce veli, çocuğunu, eğitim için hiçbir ücret alınmayan, aynı zamanda devlet okulu olan Galatasaray İlköğretim Okulu'na kaydetmeye çalışıyor. Ancak Galatarasay bu alanda tek okul değil. İstanbul'da Galatasaray İlköğretim Okulu gibi ücretsiz eğitim veren 17 devlet okulu daha var ki, onlar da başvuruların yoğunluğu nedeniyle öğrencilerini kura ile alıyor. Bu yıl da toplam kontenjanı 1100 olan bu okullar için yapılan başvurular 10 bini buldu.

BESLENME VE ETÜT OKULU
Aslında bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özellikle, büyük kentlerde çalışan anne babaların çocuklarına yönelik olarak kurulmuş. Adları da "Beslenme ve Etüt Okulları" olarak geçiyor. Bu nedenle bu okullara başvurabilmenin ön şartı, hem annenin hem de babanın çalışıyor olması. Velileri buraya yönelten asıl etken de, tam gün eğitim yapan bu okulların OKS'deki başarısı. Bu okullar aynı zamanda 30 kişilik sınıfları, laminat masaları, ortopedik sandalyeleri ve 'akıllı tahtalarıyla', Milli Eğitim Bakanlığı'nın da en gözde okulları. Buralarda sadece yemek parası olarak yıllık bin 900 YTL isteniyor. Bu okullarda görev yapan öğretmenler de, etüt yaptıkları için meslektaşlarından 800 YTL fazla maaş alıyor. Uzmanlar, Beslenme ve Etüt Okulları'nın fiziki yapısı büyük okullardan seçildiği için önemli bir avantaj yakaladığını söylüyor. 800 YTL daha fazla ödeme yapıldığı için öğretmen kalitesi de diğer devlet okullarına göre daha iyi.