kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Her mantar ayrı zarar verir

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.08.2008
Yanlışlıkla yenen zehirli mantarlar bazen ölümcül zehirlenmelere yol açar. Mantarlar için zehirli-zehirsiz ayrımı yapmak zordur. Zehirli mantarları ayırmak için kullanılan gümüş kaşığın kararması, ekmek içinin ve yumurta akının değişikliğe uğraması gibi deneysel yöntemler, bilimsel temellerden yoksundur. Zehirli mantarların yol açtığı başlıca sendromlar şunlardır:
* Reçine Sendromu: Olgunlaşıp çürümeye yüz tutmuş özel mantarlardan kaynaklanır. Belirtiler 2-6 saat gibi kısa bir sürede ortaya çıkar. Mantardan açığa çıkan reçineli maddeler, sindirim sisteminde zehirli etki yaratarak kusma ve ishale yol açar. Hastada su ve tuz kaybının ardından kanda azot artışı, bacaklarda kramplar ve şok görülebilir. Tedavi belirtilere yöneliktir ve sıvıtuz dengesini düzeltmeye dayanır.
* Muskarin Sendromu: Zehrin alınmasından 1-2 saat sonra terleme, sıcak basması, kalp atım hızında yavaşlama, tükürük salgısında artma, gözbebeklerinde küçülme, görme bozuklukları ve huzursuzluk durumları görülür. Ağır olgularda bilinç kaybı ve kalp durması ortaya çıkar. Bazen bulantı, karın ağrısı, ishal gibi mide- bağırsak belirtileri vardır. Belirtiler oldukça hızlı geriler. Tedavi için atropin ve adrenalin verilir.
* Pantherin Sendromu: Bu zehir, asetilkolini baskılayarak merkez ve çevrel sinir sistemlerini etkiler. Mantarın yenmesinden kısa süre sonra ortaya çıkan başlıca belirtiler; gözbebeği genişlemesi, boğaz kuruması, deri kuruluğudur. Bilinç bulanıklığıyla birlikte şiddetli huzursuzluğun ardından, hızla derin uyku ve depresyon ortaya çıkar. Kusma ve ishal de görülebilir. Tedavi, belirtilere yöneliktir. Hasta ender olarak 24 saat içinde komaya girer ve ölür.
* Falloides Sendromu: Bu zehirlenme çok ağırdır. Zehirlerin öldürücü dozu vücut ağırlığının her kilogramı için 2 miligramın altındadır. Yavaş emilimleri nedeniyle belirtiler zehrin alınmasından 8-10 saat sonra ortaya çıkar. Kusma ve ishalin ardından, belirtiler ağırlaşır. Akciğer ödemi ortaya çıkar. Bu tür zehirlenme olgularının yarısı ölümle sonuçlanır.
Haberin fotoğrafları