kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Vicky, Cristina, Barcelona

İspanya'ya tatile gelmiş iki Amerikalı kadın... Baştan çıkarıcı bir ressam ve problemli eski karısı Vicky (Rebecca Hall). Mantıklı, realist, ne istediğini bilen (en azından bildiğini sanan), nişanlısına sadık bir kadın... Onun için New York'ta varlıklı bir işadamının karısı olmak yeterli bir ideal... Her şeyi analiz ettiği için yaşadığı anı kaçırıyor. Ruhunun derinliklerindeki eksikliğe perde koymuş ama Juan Antonio (Javier Bardem) ile karşılaşınca, henüz yaşamadığı o tutkunun hayatındaki eksikliğini hissediyor. Yine de ahlaki değerlerine bağlı kalmaya çalışıyor. Cristina ise (Scarlett Johansson); tam tersine spontan, maceraya açık, risk almaktan çekinmeyen, ne istediğini bilmeyen ama bulmak için de tecrübe etmekten korkmayan bir kadın. Her ikisi de yaşamı ve sevgiyi alıştıklarından farklı bir şekilde yaşamayı arzuluyor.

HAYALLERİ ÇOK FARKLI!
Juan Antonio, eski karısı Maria Elena (Penelope Cruz) ile tutarsız ama tutku dolu ilişkisine devam ederken, her iki kadına da romantik ilgisini açıkça gösteriyor. Aslında düşündüğümüz anlamda kadınları kullanmıyor. Sadece kadınların kendi fantezi ve hayallerini onunla beraberken gerçekleştirmelerine izin veriyor. Vicky, Juan Antonio'nun cazibesinden etkilendiği halde; ressamın bohem ve karmaşık yaşam tarzının onu mutlu etmeyeceğini öngörebildiği için mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışıyor.

ROMANTİZM GEÇİCİDİR
Cristina ise kendisini hesapsızca Juan Antonio ve eski karısı Maria Elena ile üçlü aşk yaşarken buluyor. Hem Vicky'nin, hem de Cristina'nın yaşam felsefeleri Juan Antonio'nun mıknatısına kapıldıklarında testten geçiyor. Hayatta değişime karşı duyulan istek çok büyükken, kökleşmiş, içimize yerleşmiş davranış ve inançlarımızın etkisinden kurtulmamızın da ne kadar zor olduğunu görüyorsunuz. Filmde kullanılan bir cümle çok hoştu. 'Only unfulfilled love can be romantic' yani 'sadece ihtiyacı karşılanmamış aşk romantiktir'. Yani romantizim; ele geçirilmediği, arzu edildiği sürece kalıcı... Hayalinizde canlandırdığınız, fantezisini kurduğunuz bir ilişkiye sahip olunca, istediğinizin o olmadığını anlayabiliyorsunuz. Yaşanılan tecrübeler belki hayattan ne istediğinizi bulmanıza yardımcı olmuyor ama neyi istemediğinizi belirliyor. İlişkilerin doğasını çok güzel işleyen Woody Allen'in yeni filmi; Barcelona ve Ovieto'nun muhteşem görselliği ile birleşince çok etkileyici olmuş.