kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzun süre TV izlemek çocukta tansiyon nedeni

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Uzmanlar tansiyonun sadece yetişkinlerde görülmediğini belirtip uyarıyor: Uzun süre televizyon izlemek bile çocuklarda yüksek tansiyonu tetikleyebilir!..
Günümüzün sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları, küçük bebeklerde dahi yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor. Şikayetlerini anlatamayacak bebeklerde huzursuzluk, aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma gibi belirtilerle kendini gösteren hipertansiyonu, sınav stresi gibi aşırı heyecanlar da tetikleyebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Resmiye Beşikçi, çocukluk döneminde görülen hipertansiyon ile ilgili soruları yanıtladı.

NEDENLERİ İZLEYİN
Çocuklarda tansiyon neden yükselir?
Yüksek tansiyon sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık değildir. Çocuklarda da yenidoğan döneminden itibaren her yaşta yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklardaki hipertansiyonun da doğumsal olan bazı durumlar dışında aynı erişkinlerde olduğu gibi birçok sebebi olabilir. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz:

* Böbrek hastalıklarında, böbreğin kendi dokusu ile ilgili doğuştan ya da sonradan olan hastalıklarda ya da böbreğin atardamarı veya toplardamarı ile ilgili sorunlarda,

* Kalp ve damar sistemiyle ilgili en çok aorta dediğimiz ana atardamarın doğumsal ya da sonradan olan darlıklarında,

* Böbrek üstü bezi, tiroid ve paratroid bezinin çalışması ile ilgili olan hormonal rahatsızlıklarda,

* Beyin kanaması, beyin tümörü, enfeksiyonu veya travması gibi nörolojik sorunlarda,

* Steroid gibi bazı ilaçların kullanımı sırasında,

* Total kan volümünün arttığı, kandaki sodyum miktarının arttığı durumlarda çocuklarda tansiyon yüksekliği görülebilir.

Çocuklarda hipertansiyon fark edilmezse ne olur?
Çocukluk çağında teşhis ve tedavisi yapılmayan uzun süreli hipertansiyon; vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabilir. Beyin ve göz damarlarında kanamalar, kalpte özellikle sol kalp boşluklarında genişleme ve fonksiyon kayıpları, erken ateroskleroz, böbrek kan akımı azalmasına bağlı kalıcı böbrek hasarları gelişebilir.

Hangi alışkanlıklar çocuk tansiyonuna yol açar?
Günlük hayattaki heyecanlarımız gibi televizyonda da heyecan yaratacak bir program izlendiğinde o sırada geçici tansiyon yükselmeleri olabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak uzun süreli televizyon izleme dolaylı olarak hipertansiyonu kolaylaştırabilir. Hareketsizlik ve televizyon karşısında sürekli yemek yeme günümüzde giderek artan bir sıklıkla erken yaşlarda obeziteye sebep olmaktadır. Bunun sonuçlarından biri olarak hipertansiyon bu çocuklarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

HER YAŞ İÇİN FARKLIDIR
Çocuklar için normal kan basıncı değerleri nedir ?
Çocukluk çağında erişkinlerde olduğu gibi hipertansiyon sınırı olarak tek bir değer söylemek mümkün değildir. Çünkü her yaş ve cins için normal kabul edilen tansiyon ölçüm değerleri farklıdır. Örnegin 5 yaşında bir çocukta 115 / 70 mmHg'nın üzeri yüksek tansiyon kabul edilmekteyken 1 günlük bir bebekte 80/50 mmHg ölçülen bir değer hipertansiyonu gösterebilmektedir. Bu nedenle bir bebek ya da çocukta ölçülen kan basıncının mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Bunun kadar önemli bir diğer konu ise doğru ölçüm yapılmasıdır. Her çocuğun kol ölçüsüne uygun manşon ile bebeklerin ağlamadığı sakin bir anda, büyük çocukların da mümkün olduğunca rahat oldukları bir sırada kan basıncı ölçümü deneyimli hemşire ya da hekim tarafından yapılmalıdır. Yüksek ölçülmekte ise farklı zamanlarda birkaç kez daha ölçüm yapılmalıdır.
Haberin fotoğrafları