kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kolesterolü önlemek için her lokmasını takibe alın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Ebeveynler çocuklarının neler yediğini dikkatle takip ederlerse birçok problemi en başından engelleyebilme gücüne sahip olur. Kolesterolün büyükler kadar küçüklerin de hayatını riske attığını unutmayın..
Sağlıksız yaşam koşullarının bir sonucu olan kolesterol sorunu artık çocukları da vuruyor. Çocuklarda kolesterolün dengede tutulması konusunda ise en önemli rol aileye düşüyor. Annenin, çocuğunun nasıl beslendiği konusunda sürekli takipte olması gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kalp ve Damar Cerrahisi, Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

KALP RİSKİNİ ARTIRIR

Çocuklarda kolesterol olabilir mi? Bu durum kalp hastalığı riskini artırır mı?
Birçok anne-baba, çocuklarının kolesterol seviyelerini bilmez. Kolesterol ölçümü bebekler için yapılan kan tahlillerinin veya çocuk sağlığı kurumları tarafından yapılan düzenli kontrollerin bir parçası değildir. Aslında, profesyonellere göre rutin kontrollerde bunun sağlanmasına çok da ihtiyaç duyulmamaktadır. Çocuklarda da erişkinlerdeki gibi kolesterol problemi olabilir. Birtakım genetik problemler buna neden olabilir; ailevi bir yatkınlık varsa, çocukta aşırı kolesterol yüksekliğine rastlanabiliyor. Yüksek kan kolesterolüne sahip çocukların neredeyse yarısı ilerleyen yaşlarda normal seviyeler gösterebiliyor. Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse, kalp hastalığı olma ihtimali de o kadar yükselir. Ateroskleroz erken yaşlarda başlayabilir. Beslenme düzeni ve ailevi kolesterol hastalıkları kolesterol değerlerini yükseltebilir.

Nasıl önlem alınmalı?
Özellikle çocukluk döneminde beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, şişmanlıktan kaçınılması, şeker hastalığının araştırılması ve gerekiyorsa gerekli önlemlerin alınması (diyet, egzersiz ve ilaç) faydalı olabilmektedir. Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp damar hastalığı riskini arttırır.
Haberin fotoğrafları