kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İhale süreci 1 yılı bulacak atıkları devlet depolayacak

İLİŞKİLİ HABERLER
İhale süreci 1 yılı bulacak atıkları devlet depolayacak
1- FİRMALARDAN FİYAT İÇİN 3 ZARF ALINACAK
ŞARTNAMEYE göre Mersin-Akkuyu'da kurulacak Türkiye'nin ilk nükleer santrali 3 bin ya da 5 bin megavat güçte olacak. Teklif sahiplerinden teknik kriter, resmi belge ve fiyat arzı olmak üzere 3 zarf alınacak. Belgelerini eksiksiz veren, teknik kriterlere uyan firmalar fiyat zarfı verecek. En uygun teklifi veren firma Bakanlar Kurulu'na sunulacak, kabul edilmesi durumunda şirket ile sözleşme imzalanacak. İhale sürecinin yaklaşık 1 yıl sürmesi bekleniyor.

2- ALIM GARANTİSİ 15 YIL
31 ARALIK 2020'ye kadar işletmeye alınan nükleer santral için alım garantisi verilecek. Alım süresi 15 yıl olacak ve 31 Aralık 2030 tarihini geçemeyecek. Bu arada, güvenlik açısından son derece kritik bir öneme sahip olan nükleer tesisler ve radyoaktif atıkların denetimi için de yeni bir üst kurul kurulacak. Bu kurul, idari ve mali özerkliğe sahip olacak. Biri başkan 7 üyeden oluşacak üyeleri Başbakan önerecek. Kurul başkanı da Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilecek.

3- GÜVENLİK ŞİRKETTE
FİRMALAR, nükleer atıkların saklanması, söküm sırasında kalıcı olarak bertaraf edilmesine yönelik yönetmeliğin çıkartılması gerektiğini bildirdi. Bakanlık da, söküm işinin işleticinin sorumluluğunda olduğunu, radyoaktif atıkların kalıcı olarak depolanmasının da devletin yükümlülüğünde olduğu karşılığını verdi. Bu arada uçak çarpması gibi olasılıklar ve santral güvenliği konusunda "Nükleer santral sahası içinde güvenlik işleticinin sorumluluğundadır. Dışında devletin" denildi.