kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ: ERSİN ÖZİNCE

Desteklenmeden büyüyemeyiz

RAHİM AK
Yunan bankalarının Türkiye dahil birçok ülkede var olmasının bir devlet politikası olduğunu hatırlatan Özince, "Devlet yurtiçinde ve dışında ulusal sermayeli bankaları açıkça desteklemeli ve lanse etmeli" dedi..
Ülkelerin sermaye yarışı içinde olduklarını belirten İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin finansal alanda bölgede söz sahibi olabilmesi ve İstanbul'un bir finans merkezi haline gelebilmesi için Türkiye'nin de ulusal sermayeyi baş tacı etmesi gerektiğini belirtti. Bunun için de başta ulusal sermayeli bankaların üzerindeki yüklerin azaltılması gerektiğinin altını çizen Özince, "Ulusal sermayeli bankaları politik olarak uluslararası düzeyde lanse etmek, ikili anlaşmalarla özendirmek lazım. Bugün Güneydoğu komşularımızla sınır ticareti içindeyiz. Türk bankaları Irak'ta, Suriye'de bankacılığa başlamalı. O ülkelerin mevzuatını düzeltmek için ikili anlaşmalar yapmak gerekiyor" dedi. Türkiye de dahil çevre ülkelerde yatırım yapan Yunanistan bankalarının bunu devlet politikası destekli gerçekleştirdiğini ifade eden Özince, Amerikan bankaları Türkiye'ye girerken, ABD'nin koruyucu önlemler için devreye girmesini de hatırlattı. 84'üncü yaşını kutlayan İş Bankası'nın Genel Müdürü Ersin Özince, yaptığımız söyleşide önemli uyarılarda bulundu.

HORTUMCU GÖZÜYLE BAKILIRSA
* İstanbul finans merkezi yapılmak isteniyor ancak bir tek Türk bankası veya finans kuruluşu bile en azından bölge ülkelerinde etkin değil. Finans merkezi olacak bir ülkenin güçlü uluslararası yatırımlar yapan bankaları olması gerekmiyor mu?
Kısıtlar yüzünden biz kendi ülkemizde dahi bankacılığı tüm kapasitemizle yapamıyoruz. Ulusal Türk bankaları uluslararası bankalar kadar avantajlı değil. İş Bankası uluslararası bir zincirin parçası olsa daha rahat proje finanse eder. Biz öncelikle kendi ülkemizde eşit rekabet koşullarına muhtacız. Türk bankalarını yurtdışına götürmek için devletin destekleyici olduğunu da görmedim.

* Bunun için devletin desteği olmak zorunda mı?
Tabii ki... Ancak siz kendi ülkenizin bankacısına hortumcu gözüyle bakarsanız, tüketiciyi her gün kazıkladığını düşünürseniz, hukuki anlaşmalarda dahi dezavantajlı duruma düşürecek değerlendirmeleri parlamento katında dahi ele alırsanız, siz bankanızı nasıl götürüp dışarıda lanse edersiniz. Örneğin komşumuz Yunanistan'ın Türkiye dahil yöre ülkelere çıkartma yapması hiçbir tereddütüm yok ki Yunan devletinin ticari politikalarının bir parçasıdır.
Haberin fotoğrafları