kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eli hamurda olanlar da işe karışsın ki büyümenin bereketi topluma yayılsın

Hazal ATEŞ/ANKARA
Kadın girişimcilere destek veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Eli hamurda olanlar da işe karışsın ki büyümenin bereketini toplumun tamamı hissetsin. Kadınlar olmadan Avrupa Birliği'ne giremeyiz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Eli hamurda olanlar da işe karışsın ki büyümenin bereketi topluma yayılsın
Türkiye, kadın istihdamında yüzde 24'le AB'nin çok gerisinde kalırken, girişimci kadınlar bu kara tabloyu değiştirmek için atağa geçti. Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen 700 girişimci kadın, oda ve borsaların yönetimlerinde söz sahibi olmak, iş dünyasında erkeklerle yan yana durmak istediklerini haykırdı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kadın eli değmeyen ekonominin bereketi olmaz. Kadınlar olmadan AB'ye giremeyiz" sözleriyle bu çağrıya tam destek verdi.

KADIN İSTİHDAM ORANI % 6.1
Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, AB'de kadın istihdam oranı yüzde 56'ya ulaşırken, Türkiye de ise bu oran yüzde 24'te kaldı. Toplam 16.2 milyon erkek istihdamına karşı, kadın istihdamı ise 6.1 milyonda olurken, 1 milyon 219 bin işverenin de sadece yüzde 6'sı (75 bin) kadın. İşte bu tabloyu değiştirmek için atağa geçen girişimci kadınlar Ankara'da buluştu. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi'ne, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş'ın da aralarında bulunduğu 81 ilden 700'ü aşkın kadın katıldı. Kadın girişimciler, TOBB'a bağlı oda ve borsalarda "kadının adı yok" diye isyan ederken, TÜSİAD, TİM gibi sivil örgütlerde de kadın sayısının artması çağrısında bulundu. Kadınlar, "Biz hiç kimsenin ne arkasında ne de önünde olmak istemiyoruz. Biz yan yana olmak istiyoruz. Odalara seçilmek ve mücadele etmek hakkımız" mesajı verdi.

'SEÇİMDE AKTİF ROL ALMALISINIZ'
Kadınların istihdama katılmasında esnek çalışma saatleri uygulamasının önemine dikkat çeken Bakan Çubukçu, Avrupa'da kadınların yüzde 30'unun bu şekilde çalıştığını söyledi. Hisarcıklıoğlu ise oda ve borsalarda kadın girişimci sayısının artması için pozitif ayırımcılık yaptıklarını belirterek, "Seçimlerde, meclis ve yönetimlerde aktif rol almanızı istiyorum. Demokrasi, hem hak, hem de sorumluluk gerektirir" dedi. "Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi de olmaz, büyümesi de" diyen Hisarcıklıoğlu, toplumun bu prangadan kurtarılması gerektiğini söyledi. AB'nin bir parçası olmayı hedefleyen Türkiye'de kadınların eğitimi, istihdamı ve toplumdaki yeri konusunda ilerleme sağlanması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Elinde hamur olanlar her işe karışsın ki, büyümenin bereketini de toplumun tamamı hissetsin" dedi.