kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ömer Toprak

Yapabiliyorsanız 255 liraya 1 ay siz doyun Ömer Bey!

Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü turunda açlık sınırı tartışıldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 4 kişilik ailenin açlık sınırını 255 YTL olarak açıklaması, görüşmeleri tıkadı..
Kamuda çalışan 2.5 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin üçüncü turunda açlık sınırı tartışıldı. Kamu-Sen'e göre 1.012 YTL, Memur- Sen'e göre ise 820 YTL olan 4 kişilik bir ailenin asgari aylık mutfak harcaması olarak kabul edilen "açlık sınırını", Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 255 YTL olarak hesapladığını açıklaması sendikacıları isyan ettirdi. 255 YTL, 4 kişilik bir ailenin fertlerinin günde 3'er simit yediği takdirde bile ödeyeceği rakamın altında bulunuyor. Hükümet ile kamu çalışanları konfederasyonları arasında yürütülen toplu görüşmelerin üçüncü turu uzlaşma umudu ile başladı. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen görüşmeye Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katıldı. Hükümetin gelecek yıl yapılacak memur maaş zammı konusundaki teklifini sunması beklenen toplantıda, Maliye Bakanlığı 2009 yılı için kamu çalışanlarına 52 milyar 440 milyon YTL ödenek ayrıldığını bu ödeneğin de ancak 5 milyar 750 milyon YTL'sinin zam olarak ödenebileceğini bildirdi. Maliye Bakanlığı'nın bütçede rakamı ayırmasına karşın Kamu-Sen'in zam talebi maliyeye 14 milyar 288 milyon YTL'lik bir yük getirirken Memur-Sen'in talebi ise 23 milyar 136 milyonluk bir yük getiriyor.

BAKAN DA UÇURUMU SORDU
Toplu görüşmelerin dünkü oturumunda açlık sınırı tartışması da yaşandı. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı Kamu-Sen'e göre 1.012 YTL, Memur- Sen'e göre ise 820 YTL olmasına karşın TÜİK açlık sınırını 255 TL olarak hesapladığını açıkladı. TÜİK geçen yıl bu rakamı 222 YTL olarak duyurmuştu. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, TÜİK'in rakamının açlık değil ölüm sınırı olduğunu belirtirken, açlık sınırı rakamları arasındaki uçurum Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da dikkatini çekti ve farkın nedenini sordu. Ömer Demir'in YÖK Başkan Vekilliği'ne atanmasından sonra Başkan Yardımcısı Ömer Toprak'ın vekaleten başkanlığını üstlendiği TÜİK'in yetkililerinin bu konuda, "Sendikalar açlık sınırını yüksek tutma yarışı içinde" sözleri sendikacıların tepkisini çekti.
Haberin fotoğrafları