kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

7,3 Milyon dolarlık diploma skandalı

Yeni Haber
Dünyanın farklı yerlerinden 10 bine yakın kişinin toplam 7,3 milyon dolar harcayarak Amerika Birleşik Devletleri'nden sahte lise ve üniversite diploması satın aldığı ortaya çıktı. ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre Körfez ülkelerinden toplam 180 kişi de akreditesi olmayan kuruluşlardan sahte diploma satın aldı.

Suudi Arabistan'dan 69, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 68, Umman'dan 13, Bahreyn'den 12 ve Katar'dan dört kişinin bu yola başvurduğu belirlendi. Listede ayrıca, Türkiye'den toplam beş kişinin ABD'den sahte diploma aldığı dikkat çekti.

Amerikan Adalet Bakanlığı, sahte diploma satın alanların listesini yayınlamazken şahısların isimleri, hangi ülkeden geldikleri ve ne tür diploma satın aldıkları gibi bilgilerin de dahil edildiği tam liste, Spokesman Review adlı gazetenin internet sitesinde yayınlandı.

Washington merkezli bir "diploma değirmeni"nden 10 bine yakın sahte diplomanın satıldığını "Altın Mühür Operasyonu" ile ortaya çıkardıklarını açıklayan Adalet Bakanlığı, belirlenen kişilerin kara listeye alındığını belirtti.

Operasyonda sekiz kişinin hüküm giydiği ve 58 yaşındaki liseden terk çete başının üç yıl hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Medyada çıkan raporlara göre sahte diploma için ödenen para birkaç yüz dolardan PhD derecesi için sekiz bin dolara kadar çıkıyor.

Ayrıca, sahte diploma alan yaklaşık 300 kişinin ABD federal hükümetinde çalıştığı ve Adalet Bakanlığı'nın bu kişilere dava açmaya hazırlandığı da iddia edildi.

CİHAN