kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na destek var"

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye öncülüğünde oluşturulması düşünülen "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu"nun müttefiklerden ilgi ve destek gördüğünü bildirdi.

Brüksel'de yapılan olağanüstü NATO Konseyi toplantısında Türkiye'yi temsil eden Babacan, toplantı ve temasların ardından basına yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Gürcistan ile sınırı bulunan tek NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, "Son gelişmelerden büyük kaygı duyuyor, bunları endişeyle izliyoruz" dedi.

"Üzerinde anlaşma sağlanan ateşkesin kalıcı olması, kalıcı bir barışın mutlaka sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Babacan, artık siyasi ve diplomatik diyaloğun ön plana çıkması gereken bir dönemde bulunulduğunu ifade etti.

İlk aşamada tarafların imzaladıkları anlaşmaya saygı göstermelerinin, daha sonra da sorunların diyalogla çözülmesinin istendiğini kaydeden Babacan, konseyde NATO-Gürcistan Komitesi kurulması kararı alındığını, Gürcistan'ın NATO ile yoğunlaştırılmış bir istişare mekanizması bulunduğunu, kurulacak olan komisyonun tarafları daha düzenli olarak bir araya getireceğini anlattı.

Gürcistan'a insani yardımlar ve bölgede istikrar sağlanması konularında neler yapılabileceğinin ele alındığını bildiren Ali Babacan, Türkiye'nin öncülüğünde oluşturulması öngörülen Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu fikrinin dile getirildiğini, ilgi ve destek gördüğünü söyledi.

Bu önerinin Moskova ve Gürcistan'a anlatıldığını belirten Babacan, yarın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Bakü'ye gideceklerini ifade ederek, "Azeri dostlarımızla da bu fikri tartışacağız" dedi ve bölgede fikir birliği sağlanmasının ardından bu mekanizmanın çalıştırılabileceğine olan inancını dile getirdi.

Platform projesi üzerinde kavramsal çalışmaların yoğunlaştırılması gereği üzerinde duran Babacan, Moskova ile tekrar ve yüz yüze görüşüleceğini, yoğun bir diplomasi trafiğinin devam edeceğini, uluslararası kuruluşların çabalarına destek veren Türkiye'nin kendi girişim ve katkılarını da sürdüreceğini söyledi.

Babacan, hedefin, ilgili ülkeleri bir araya getirerek "bölgede istikrar, barış, diyalog ve işbirliğini yoğunlaştırmak" olduğunu bildirdi.

Babacan, bir soru üzerine, Boğazlardan geçen gemiler konusunda Montrö Antlaşması'nın geçerli olduğunu söyledi ve Türkiye'nin Gürcistan'a insani yardım amaçlı tüm girişimleri desteklediğini hatırlattı.

AA