kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gürcistan, BDT'den çekilme sürecini başlattı

Yeni Haber
Gürcistan, eski Sovyet ülkelerinden oluşan ve Rusya'nın liderlik yaptığı Bağımsız Devletler Topluluğundan (BDT), ayrıldığını kuruluşa resmen bildirdi.

BDT'nin merkezi Minsk'te bulunan icra kurulunun temsilcisi Vera Yakubovskaya, "Gürcistan'dan, BDT'den ayrıldığına ilişkin resmi bir yazı aldıklarını" söyledi.

Yakubovskaya, BDT'nin gönüllülük üzerine kurulu bir örgüt olduğunu hatırlatarak, her ülkenin topluluk içinde kalma ya da ayrılma kararını kendisinin verdiğini kaydetti.

Bir BDT yetkilisi de, Gürcistan'ın, 700'den fazla BDT anlaşma ve paktının katılımcısı olduğunu, dolayısıyla teknik konularda düzenlemeler yapılabilmesi için resmi olarak 12 ay daha BDT'ye dahil olmayı sürdüreceğini belirtti.

Gürcistan, Güney Osetya nedeniyle Rusya ile arasında çıkan silahlı çatışmanın adından BDT'den ayrılacağını açıklamıştı. Gürcü meclisi, ayrılma kararını 14 Ağustos'ta oybirliğiyle onaylamıştı.

Bağımsız Devletler Topluluğunda Rusya ve Gürcistan dışında Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Ukrayna yer alıyor.

AA