kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Afrika'ya yardımlarımız artarak devam edecek"

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nde bölgede açılacak 15 yeni büyükelçilikle ilişkilerin çok boyutlu olarak daha da derinleşeceğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin, son üç sene içinde yılda 1.7 milyar doları bulan kalkınma yardımı yaptığını belirterek, "Bundan sonra da bunun artarak devam edeceğini söyleyebilirim" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'un Afrika'dan da izler taşıdığını söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin hangi kentine gidilirse gidilsin, kültür, gelenek ve tarihin az ya da çok Afrika'dan izler taşıdığını anlattı. Erdoğan, "Türk müziğinde Afrika'dan ezgiler bulursunuz. Türk mutafında Afrika'dan tatlar bulursunuz. Türk dilinde Afrika'dan sesler bulursunuz. Bütün kalbimle bütün samimiyetimle ve gururla ifade etmek istiyorum büyük bir devletin Osmanlı devletinin varisleri olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak Afrika'ya farklı bir gözle bakıyoruz. Biz Afrika'yı Afrika'nın her bir ülkesinin vatandaşlarını dostlarımız kardeşlerimiz olarak bildik. Biz Afrika'ya dostluk ile sevda ile muhabbet ile baktık" dedi.

Cezayir'de, bugün yaşanan olaylara da dikkat çeken Erdoğan, "Az önce Cezayir'de bir polis okuluna terörist saldırıda 40'ın üzerinde insanın hayatını kaybettiğini öğrendik. Bu menfur saldırıyı nefretle kınıyor hayatını kaybedenler Allah'tan rahmet diliyorum. Şuna inanınız Afrika hüzünlendiğinde Türkiye hüzünlenir, Afrika üzüldüğünde Türkiye üzülür. Afrika sevindiğinde de topyekun milletçe Türkiye sevinir" dedi.

15 AFRİKA ÜLKESİNE BÜYÜKELÇİLİK AÇILACAK

Afrika'dan çeşitli bölgelerinde sorunların çözümü noktasında Türkiye'nin milletçe seferber olduğunun bilinmesini istediğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sivil toplum örgütlerimiz ve devlet kurumlarımız, Afrika'nın sorunlarını çözebilmesi için imkanları ölçüsünde fedakarlıkta bulunmuşlar ve bir araya gelmişlerdi ve fedakarlıkta bulunmaya devam edeceklerdir. Sabahtan itibaren şu ana kadar mevcut tüm başbakanlarla meslektaşlarımla görüştük ve aramızdaki ikili münasebetleri değerlendirdiğimiz gibi bundan sonra neler yapabiliriz bunları da konuştuk. Hükümet olarak Afrika'yla ilişkilerimiz daha da yoğunlaştırmak ve derinleştirmek için önemli adımlar attık. 2005 yılını Afrika yılı ilan ettik ve bu yıl için de Etiyopya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaretine imkanı bulduk. Önümüzdeki dönemde 15 ülkede açacağımız yeni büyük elçilikle ilişkilerimizin çok boyutlu olarak daha da derinleşeceğine inanıyorum."

YILDA 1.7 MİLYAR DOLAR YARDIM

Etiyopya ziyareti sırasına TİKA ofisini açtığını, 2006 ve 2007 yıllarında da Sudan ve Senegal'e TİKA ofisleri açtığını söyleyen Erdoğan, son yıllarda uluslararası düzeyde teknik yardım kuruluşu haline gelen TİKA'nın sadece bu ülkelerde değil, bütün bölgede kalkınma projelerine destek verdiğini anlattı. Erdoğan, "Başta eğitim sağlık ve kültür olmak üzere hemen her alanda Afrika ülkelerinde ilişkilerimizi ve işbirliğimizi yeniden ele aldık ve önemli atılımlar gerçekleştirdik. Nitekim Türkiye son yıllarda çoğunluğunu Afrika ülkelerinin oluşturduğu en az gelişmiş ve kalkınmakta olan ülkelere sağladığı kalkınma yardımlarında önemli artışlarla yükselen bir donör ülke olarak anılmaya başlamıştır. Son üç sene içinde Türkiye'nin yaptığı kalkınma yardımları yılda 600-750 milyon dolar arasında değişmektedir. Hükümet dışı kuruluşların yardımları dahil edildiğinde aynı dönem için bu rakamlar 1.1 ila 1.7 milyar dolar arasında seyretmektedir. Ve bundan sonra da bunun artarak devam edeceğini söyleyebilirim" açıklamasında bulundu.

(ANKA)