kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Askerler savaşa hazır değildi"

Yeni Haber
Gürcistan Ordusu'na eğitim hizmeti veren Amerikan güçleri, Ruslarla savaşmaya gönderilen Gürcü askerlerin savaşçı ruha sahip olduğunu, fakat savaş için henüz yeterli seviyeye ulaşmadıklarını söyledi.

Irak'ta görev yapan Gürcü tugayının eğitilmesinde görev alan Yüzbaşı Jeff Barta, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, "Gürcüler yürümeye başlamıştı, ama henüz koştukları söylenemezdi" dedi. Barta, bir Amerikan birliğini bu durumda olması halinde savaşa gönderilmeyeceğine dikkat çekti.

AP'nin haberine göre, Gürcü askerlerin eğitilmesi için görevlendirilen Amerikalı eğitmenler, 7 Ağustos sabahı işlerine gittiklerinde Gürcü askerlerin Ortodoks türküleri söylerken papazların onları tütsülediğini gördü. Otobüsler ve kamyonlarla Güney Osetya sınırına gönderilen askerler, Rusya'nın desteklediği bağımsızlık yanlısı bölgeyi geri alabilmek için çarpıştı. Ertesi sabah Rus tanklarının bölgeye girmesiyle Tiflis'e kadar çekilmek zorunda kaldı.

"Bazı askerler, öğrettiğimiz şeylerden ötürü gerçekten minnettar gözüküyordu" Jeff Barta, bunların gerçek bir savaş için yeterli olmadığını da kabul etti. Barta, Gürcü askerlerin üstlerinden emir almadan hiçbir şey yapamadığın, dağlardan gelen bazı askerlerin imza atmayı bile bilmediğini söyledi.

Gürcistan Ordusu'nda yalnızca Irak'ta eğitilen 2 bin kişilik birliğin NATO standartlarına ulaşabildiği ifade ediliyor. Bu birlik çatışmaların başlamasından sonra Amerikan uçaklarıyla Irak'tan Tiflis'e getirilmişti. Adı açıklanmayan bir yetkiliye göer, Amerikalılar, Gürcü askerlerine ABD Ordusu'nun M-4 silahlarını kullanmayı öğretti. Fakat savaş başladığında Gürcüler güvendikleri tek silah olan Kalaşnikoflara döndü. Silahları 'seri'de kullanana Gürcüler, hedefsizce ateş açarak cephane yakmaktan başka bir şey başaramadı. Savaş başladıktan sonra Gürcü Ordusu'nun muhabere sistemi de çöktü. Askerler üstleriyle cep telefonları kullanarak haberleşince Rus istihbaratı için kolay hedef oldular.

Gürcistan Savunma Bakanı Yardımcısı Batu Kuteyla ise, ABD Ordusu'nun haricinde Alman, Fransız, İsrail askerlerinde de destek aldıklarını söyledi. Kuteyla, ordunun yabancı güçlerin eğitiminden geçen yarısının savaşta daha başarılı olduğunu vurguladı.

Gürcü askeri uzmanlarından Koba Liklikadze ise Ruslara karşı içine düştükleri başarısızlıkta, hükümetin çok çabuk ateşkes ilan etmesinin büyük payı olduğunu savundu. Uzmana göre, askerler daha savaşmaya fırsat bulamadan demoralize oldu. Gürcü hükümeti, savaşta 180 asker ve sivilin öldüğünü söylese de Liklikadze, ölen ve kaybolan askerlerin sayısının 400 civarında olduğunu tahmin ediyor. Savaşta, birçok Gürcü üssü de ya kullanılmaz hale geldi, ya da büyük hasar gördü.

CİHAN