kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ulusal Programı Başbakan Erdogan, önümüzdeki günlerde açıklayacak.

İşte AB'ye üyelik için yol haritası

SEÇKİN ÜREY
Türkiye'de alışkanlıkları değiştirecek Ulusal Programa göre önümüzdeki dönem çevreye ağırlık verilecek... Mali sistemde köklü değişikler yapılacak, vergiler baştan tanımlanacak. İşyeri sağlığı, tüketici haklarında devrim yapılacak..
Başbakan Erdoğan'ın son şeklini vererek önümüzdeki günlerde açıklayacağı Avrupa Birliği (AB) üyeliği için neler yapılacağını anlatan Ulusal Program, özellikle gelecek beş yılda Türkiye'deki yaşam biçimini kökünden değiştirecek düzenlemeler içeriyor. SABAH'ın ulaştığı bilgilere göre Ulusal Program'ın yürürlüğe konmasıyla birlikte KDV ve ÖTV gibi vergilerin tanımı ile oranları değişecek. Sürücü eğitiminin AB ile denkliği sağlanacak. İkinci el motorlu taşıtların ithalinin izne bağlı olması uygulamasının kaldırılma tarihine 2011 yılında karar verilecek. Çocuk işçilikle mücadele için 10 yıllık program açıklanacak. Ruh sağlığı eylem planı ilan edilecek. Finans sektöründe yabancı sermayeye yönelik kısıtlamalar hafifletilip, banka yönetim kurullarının sorumluluğu artırılırken; zorunlu trafik sigortasının polis tarafından sürekli kontrolü kaldırılacak.

BAKANLIKLAR İNCELİYOR
Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde kısa ve orta vadede yapmayı taahhüt ettiği düzenlemeleri içeren Ulusal Program, inceleme için bakanlıklara ve ilgili kamu kurumlarına dağıtıldı. Programın siyasi taahhüt içeren kısımları ise boş bırakıldı. Başbakan Erdoğan, özellikle bu kısımlara bizzat şekil verecek. Son şeklin verilmesinin ardından Ulusal Program'ın bu ay içinde açıklanması bekleniyor. Ulusal Program'da AB'ye verilen taahhütler yıllar itibariyle takvime de bağlandı. 2013'e kadar yapılacak hangi yıl hangi düzenlemenin hayata geçirileceğini anlatıyor olsa da, yapılacakların ağırlığının 2011'de başlayacak olması dikkat çekiyor. Gelecek yıl çok sayıda mevzuat değişikliği öngören programdan öne çıkan başlıklar şöyle: