kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrolü 71 $'a sabitleyip yılda 3 milyon $ kazandı

MENEKŞE ATASELİM
Corendon Airlines, 2007'de 95 dolar ortalamasında seyreden yakıt fiyatını Shell ile özel bir anlaşma yapıp 71 dolara sabitleyince tasarrufa geçti..
Yılda 300 bin yolcu kapasitesine ulaşan tur operatörü, havayolu şirketi ve otelleri bulunan Corendon Grubu, maliyetleri artıran petrol fiyatını kontrol altına aldı. 4 uçakla hizmet veren Corendon Airlines, yakıt tedarikçisi Shell ile anlaşarak fiyatları sabitledi. Dünyaca ünlü havayollarının kullandığı, ancak Türkiye'de ilk kez kendileri tarafından uygulanan bu modelle 1 yılda 3 milyon dolar tasarruf ettiklerini aktaran Corendon Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, "Petroldeki fiyat artışı öyle bir noktaya gelmişti ki, 1 sent'i bile hesap eder olduk. Nitekim, 2007'de Shell ile belli bir alım garantisi vererek 71 dolara sabitlediğimiz fiyatlar 95 dolar seviyesinde seyretti ve kârlı çıktık" dedi. Yolcu rezervasyonlarının genellikle 1 yıl önceden yüzde 90 seviyesinde belirlendiğini ve bu nedenle yıl içerisindeki uçuş sayısını da hesaplayabildiklerini belirten Karaer, "Bu sayede alacak olduğumuz yakıtın garantisini veriyoruz" dedi.

1 MİLYON YOLCU HEDEFİ
Shell ile 2009 için de görüştüklerini ve 117 dolara anlaşmayı düşündüklerini ifade eden Karaer, şöyle devam etti: "Shelli 'Biraz daha bekleyin' diye tavsiyede bulundu. Bu iş tamamen kumar. Fiyat düşüş trendine de girebilir. Zarar edebilirsiniz. O nedenle Türkiye'deki firmalar pek sıcak bakmıyor. Özellikle de THY bu işe girmez. Çünkü yetkililer, fiyat artarsa ve zarar ederse devlete hesabını veremeyeceğini düşünürler." Bu yıl temmuz ve ağustos ayları için 120 ve 130 dolardan anlaşma sağladıklarını ve 2008'i böyle atlattıklarını kaydeden Karaer, kullanmadıkları fırınları çıkararak ve ihtiyaçtan fazla su ile yakıt taşımayarak uçakları hafiflettiklerine; bunun da tasarruf sağladığına dikkat çekti.