kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yok denilen JİTEM her taşın altından çıkıyor

Ferhat ÜNLÜ / HABER MERKEZİ
Ergenekon operasyonuna bugüne kadar JİTEM'ci üç subayın adı karıştı. subaylar Veli Küçük, Arif Doğan ve Nurettin Ata. Küçük, JİTEM'in oluşumunda rol aldı..
Ergenekon davasının önemli sanığı emekli tuğgeneral Veli Küçük'ten sonra bir başka Jİ- TEM'ci subay emekli albay Arif Doğan'ın da gözaltına alınıp tutuklanması "JİTEM her taşın altından çıkıyor" yorumlarına neden oldu. Hiyerarşik yapısı, yöneticileri ve elemanları konusunda pek az bilgi bulunan, varlığı hep reddedilen JİTEM'in subay kadrosundan üç kişinin Ergenekon davasına karıştı. Bu isimlerden ilki Veli Küçük. İddialara göre, Küçük, 1990'da Jandarma İstihbaratı'nın, JİTEM'e (Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele) dönüştürüldüğü dönemde Jandarma Asayiş Komutanı Korg. Hikmet Köksal'la teşkilatın yapılandırılmasında rol oynadı. JİTEM, Ankara'da gruplar komutanlığı, Doğu- Güneydoğu illerinde ise grup komutanlıkları şeklinde örgütlenmişti.

GRUP KOMUTANI
1990'ların başında JİTEM'in en aktif subayı binbaşı Cem Ersever'di. Ersever, kendisinden rütbelilere hesap vermiyor, doğrudan Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis'le temas kurabiliyordu. Kendisiyle çalışanların verdiği bilgilere göre Ersever, Türkiye'yi yönetenlere kızıyor, Türkiye Cumhuriyeti'ne tıpkı PKK'lılar gibi TC diyor ve "TC, Teneke Cumhuriyeti'dir" diye konuşuyordu. Ersever, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a da "yuvarlanan fıçı" diyordu. Ersever, Ergenekon operasyonunda tutuklananlarla aynı ideolojik çizgideydi. "Kuvayı Milliye ruhunun tekrar diriltilmesi" gerektiğini söylüyordu. Ersever, 1993'te, iki JİTEM elemanı Mustafa Deniz ve Neval Boz'la birlikte öldürüldü. Komutanı Eşref Bitlis ise o öldürülmeden önce, Şubat 1993'te şüpheli bir helikopter kazasında şehit oldu. Arif Doğan da Jİ- TEM'de Veli Küçük'le çalışan önemli subaylardandı. Doğan, binbaşı rütbesiyle Diyarbakır Grup Komutanlığı görevini yürütürken PKK itirafçıları başta olmak üzere JİTEM'in devşireceği elemanlarla görüşmeleri yürütüyor ve onları teşkilata alıyordu.