kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rapor bir üyenin önlemlere liişkin şerhi ile tüm üyeler tarafından imzalandı.

'Bebekler enfeksiyondan öldü'

ANKARA
Sağlık Bakanlığı Komisyonu, Ankara'daki bebek ölümleriyle ilgili raporunu tamamladı. Ölümlerin "enfeksiyon salgını"ndan kaynaklandığı belirtildi..
Sağlık Bakanlığı'nca Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki bebek ölümlerini araştırmak üzere oluşturulan İnceleme Komisyonu raporunu tamamladı. Raporda özellikle enfeksiyonun ağustos başında salgın ölçüsünde olduğu net şekilde ortaya konularak 1-5 Ağustos tarihleri arasında 25 bebeğin 19'unun enfeksiyon nedeniyle öldüğü belirlendi. Raporda ağustos ayının ilk haftasında mortalitenin (ölüm oranı) belirgin artış gösterdiğine dikkat çekilerek şu tespitler yapıldı:

* 25 bebeğin 19'unun kan kültürü pozitif. Kan kültürlerinde saptanan üremelerin çoğunluğu klebsiella ve enterobakter. Bu bakterilerin hepsi veya büyük çoğunluğunun aynı türden olma olasılığı yüksektir. Bu şekilde düşünüldüğü takdirde bir klebsiella bakteriyemisi salgınının olduğu sonucuna varılabilir.

* Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki ölümlerin son bir hafta içindeki nedeni enterik gram-negatif bakteremik sepsis. Bu faktörlerin kontrol edilememesi durumunda enfeksiyonun daha yüksek oranlarda ölümlere yol açma olasılığı yüksek. Yenidoğan bakım ünitesine enfeksiyonlar kontrol altına alınıncaya kadar yeni hasta alınmamalı. Enfeksiyonlu bebekler ayrı kuvözlerde yatırılmalı. Enfeksiyonlu bebekler için hemşire takviyesi yapılmalı.