kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Tatlı krizi diyabet habercisi olabilir'

Yeni Haber
Sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinde iştahsızlık çeken, ancak akşam üstü tatlı isteği artan kişilerde diyabet hastalığı riskinin daha fazla olduğu bildirildi.

Uzmanlar, Tıp dilinde 'Reaktif Hipoglisemi' adı verilen ve ileride şeker hastalığına yol açan, aşırı tatlı yeme alışkanlığının ileride istenmeyen sonuçlara yol açacağına dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ruhan Süme, özellikle yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesiyle insülin hormonunun fazla salgılanması sonucu, yemeği takiben kan şekerinde oluşan düşüşlerin sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Süme; şu bilgileri verdi: "Burada düzensiz, aşırı insülin salgılanma durumu söz konusudur. Kişide, özellikle kan şekeri hızla yükselten besinler yedikten sonra (çikolata, pasta, hamurlu tatlılar) terleme, taşikardi, aşırı acıkma hissi, tekrar tatlı ve besin tüketim isteği oluşur. Bunların sonucunda sürekli tatlı tüketimi ve kilo artışı yaşanır. Hastaların beslenme alışkanlıkları genelde benzerdir.

Sabah kahvaltı yapma isteği yoktur, öğlen hafif bir şeyler atıştırmaları yeterlidir, fakat akşama doğru tatlı isteği yoğunlaşır, özellikle akşama kadar tatlı besinleri atıştırma ve aşırı acıkma hissi gelişir. Gece uykudan uyanıp tatlı veya yemek yiyerek tekrar uyumak genel yeme alışkanlıklarıdır. Hastalarda sürekli diyet yapma çabası vardır ama diyetler kısa sürelidir ve başarı sınırlıdır.

Reaktif hipoglisemi; düzensiz beslenen, öğün atlayan, psikolojik durum bozukluğu, aşırı ve hızla kilo alıp veren, ailede şeker hastalığı olan kişilerde gözlenebilmektedir. Reaktif hipoglisemi, ileride şeker hastalığının habercisidir. Tanı konduktan sonra en temel tedavisi diyettir. Zayıflamak isteyen ve diyet yapmaya karar veren kişilerin, mutlaka doktor ve diyetisyen gözetiminde, kendi metabolizmalarına uygun diyetlerle zayıflamaları gereklidir."

(CİHAN)