kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
17 Ağustos 1999'daki Marmara depreminde binlerce insan enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti.

İstanbulluyu ürküten deprem senaryosu

Çağdaş ÇETİNDEMİR SABAH
Deprem için 366 milyon YTL'lik bütçe ayıran İBB, DİE verilerine dikkat çekti. Buna göre şiddeti 7'nin üzerindeki bir depremde 90 bine yakın kişi hayatını kaybedecek..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analiz Çalışması kapsamında, İstanbul için 4 farklı deprem senaryosu geliştirildi. Buna göre, belediye, İstanbul'u etkileyecek bir deprem ve afet sonucunda oluşacak hasar ve enkazın altından insan kurtarmak için değil, enkaz altında insan kalmamasını ve maddi hasarın en az olmasını sağlamak için çaba sarf edecek. Deprem Master Planı'yla hazırlık çalışmalarına hız verilecek. İBB, tüm bu deprem risk yönetimi için 366 milyon 682 bin YTL ayırdı.

JAPON-TÜRK ORTAK ÇALIŞMASI
İBB'nin dün yaptığı yazılı açıklamayla, Kent Jeolojisi ve Deprem İzleme Projeleri'ne ek olarak JICA ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analizi'yle İstanbul'daki deprem tehlikesi bilimsel olarak teşhis edildi. JICA çalışması kapsamında 4 Japon ve 10 Türk bilim adamı, 15 Japon ve 8 Türk mühendis çalıştı. 4 farklı deprem senaryosu "6.9, 7.4, 7.5 ve 7.7" şiddetlerine göre hazırlandı. Depremlerin, mahalle bazında tüm alt ve üst yapılarda meydana getireceği olası hasar miktarları belirlendi. Açıklamada ayrıca Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) 2000 yılı bina sayımı verilerine de yer verildi. Buna göre, yaklaşık 725 bin bina, 3 milyon 40 bin hane ve yaklaşık 9 milyon, gece nüfusuna tekabül eden durumda 7.5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem olursa, 50-60 bin civarında ağır hasarlı bina, 500-600 bin civarında evsiz aile, 70-90 bin civarında ölü, 135 bin ağır yaralı, 140 milyon ton enkaz oluşacak. Öte yandan kurtarılmayı bekleyen yaklaşık 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu ve 330 bin çadır gerekecek.