kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Vadet Zora

Kadınlar lütfen geridönüşümlü ped kullanın!

Doğada yüzyıl boyunca yok olmayan ped atıkları hepatit B, HIV gibi hastalıklara adeta davetiye çıkarıyor. BM Genel sekreteri Ban Ki-Moon, diyor ki, Dünyada her hafta 42 bin kişi, kirli su ve yetersiz tuvalet koşulları nedeniyle hayatını kaybediyor." Çünkü atık pedler, kanalizasyon yolu ile nehir ve denizlere karışarak suları kirletiyor. İşte bu tablo İngiliz Susie Hewson adlı bir girişimci kadını harekete geçirdi ve Hawson yüzde 84 geridönüşümlü, doğada yok olan organik ve doğal pedleri üretti.
Susie Hewson'un ürettiği organik ve doğal pedlerin Türkiye temsilcisi ve çevre konusundaki hassasiyetleri ile bilinen Doğaevi Yön. Krl. Bşk. Vadet Zora, geri dönüşümlü ürünler kullanılması konusuna dikkat çekerek şunları söyledi:

100 YIL KALIYORLAR!

"Hewson ile tanışınca bu konuda birçok şey öğrendik. Küresel ısınmada Türkiye 2. derecede risk altında. Her yönden önlem alınmalı. Kadınlarımız pedleri kullanıp attıktan sonra ne olduğunu farkında değiller. Son bir yılda yaklaşık 350 milyon ped satıldığı ve bu pedlerin geri dönüşemediği düşünülürse, pedlerin Türkiye'deki çevre kirliliğinde ne kadar önemli bir payı olduğu ortaya çıkar. Yaygın olan görüşün aksine suda eriyen ped veya tampon diye bir şey yoktur. Bu tür sıhhi maddeler tuvaletlere atıldığında eğer tıkamazlar da nehir ve denizlere ulaşırlarsa bu kez orada kaybolmayıp 100 yıl kalmaktadır. Çocuklarımızın daha temiz bir dünyada, hastalık ve küresel ısınma riski taşımadan büyüyebilmeleri için yapılması gerekenlerden biri de kadınların ped seçimlerine dikkat etmeleri. Hanımlar, çocuklarınızı hatta torunlarınızı ve onların çocuklarını düşünün ve lütfen geri dönüşümlü ped kullanın."
Haberin fotoğrafları