kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bebek büyütürken bu hatalara dikkat

Dr. Feyza Çivici Gümüş
Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş; çocuk büyütürken yapılan 'geleneksel hataları' anlattı:

* SÜT YOKSA MAMA:

Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir.

* AŞIRI YEMEĞE ZORLAMAYIN!

SARILIĞA ŞEKERLİ SU: İlk günlerde anne sütüyle ilgili yaşanan bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.

* GÜRBÜZLÜK ISRARI:

Gürbüz çocuk, sağlıklı çocuk değildir! Dengeli beslenen çocuk, zayıf da olsa sağlıklı kabul edilir. Çocukları asla yemek yeme konusunda zorlamayın, yemediği zaman beslenmeyi sonlandırın.

* AMAN TERLEMESİN:

Hasta olur endişesiyle çocuğun hareketini kısıtlamak yanlış bir yaklaşım. Her çocuk hareket edince terler; terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! 'Çok terledin artık yerine otur' demek, onu hantal yapar.

* AYAKTA SALLAMAK:

Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmiyor. Ancak halk arasında 'ayakta sallama' en çok kullanılan yöntem. Çocuk; hafif tarzda ve sarsmayacak şekilde sallanırsa tahribatlara yol açmaz.