kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Karadoğan ve İTÜ'lü öğretim üyeleri, Ayazağa kampusunda bir araya gelip tepkilerini dile getirdi.

Rektör atamalarına tepki, istifayla geldi

Cumhurbaşkanı'nın yaptığı rektör atamalarına tepki gecikmedi. İTÜ'de 12 öğretim üyesi istifa etti. Bunları, Gazi, Dokuz Eylül ve Akdeniz üniversiteleri izledi. Toplam istifa sayısı 21..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 21 üniversiteye yaptığı rektör atamaları hararetli tartışmalara neden oldu. Gül'ün tercihlerine tepki olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 3'ü dekan, 3'ü de enstitü müdürü olmak üzere 12 öğretim üyesi, Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun, dekan yardımcıları Sinan Sözer ve Sabri Uslu istifa etti. Hastane müdürü ise, yeni rektör tarafından ilk günden görevden alındı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde en çok oyu almasına karşın atanmayan Prof. Dr. Sedef Gidener de başhekimlik görevinden ayrıldı. Akdeniz Üniversitesi'nde de Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Oktay Eray ile Yardımcıları Doç. Dr. Levent Dönmez, Doç. Dr. Dilara İnan, Doç. Dr. Cahit Kaçar ve Doç. Dr. Cengiz Türkay istifa etti.

'ÜNİVERSİTEYE SİYASET GİRDİ'
En büyük istifa depremi İTÜ'de yaşandı. Mülakat performansı beğenilmediğinden 3'üncü sıraya konuduğu öğrenilen eski rektör Prof. Faruk Karadoğan'ın yerine, ikinci çok oyu alan İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed Şahin'in atanmasına tepki olarak 12 öğretim üyesi istifa etti. Ayazağa kampusunda bazı öğretim üyeleri ile bir araya gelen Karadoğan, İTÜ tarihinde ilk kez seçim sonuçları dikkate alınmadan atama yapıldığını savunarak, "Atama siyasidir" diye konuştu. Karadoğan diğer istifalar için ise "Bireysel kararlar" dedi.

'LİDER DEĞİL İDARECİ OLUR'
Seçimde en yakın rakibine yaklaşık 400 oy fark atan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sedef Gidener de, Mehmet Füzün'ün ikinci sıradan atanması üzerine başhekimlik görevinden istifa etti. Gidener, "Üniversite bana güvendi. Şimdi bu koşullarda atanan kişi üniversiteyi nasıl yönetecek. Ancak idareci olabilir, lider olamaz" diye konuştu. İTÜ'den istifa eden 12 öğretim üyesinin isimleri ise şöyle: Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erkin Nasuf, Prof. Dr. Fuat Anday ve Prof. Dr. Haluk Karadoğan (Rektör Karadoğan'ın kardeşi), Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ümit Şenesen, Prof. Dr. Özgür Turhan, Prof. Dr. Remzi Akkök, Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Doç. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Prof. Dr. Melek Tüter, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sumru Pala, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahir Vardar...

Pervin KAPLAN / HABER MERKEZİ Nergis DEMİRKAYA / ANKARA