kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üstün zekâlılar için eğitim fırsatı

Yeni Haber
Üstün ve özel yetenekli çocuklar, seçkin yeteneklerinden dolayı, yüksek seviyeli iş yapmaya yeterli oldukları, bu alanda, profesyonel olarak bilinen kimselerin belirlemiş olduğu çocuklardır. Bu özellikteki çocukların kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için, farklılaştırılmış eğitim programları ve hizmetlerine gereksinimleri vardır.

Üstün zekâlı çocukların eğitimi konusunda yeterli önlemlerin alınmadığı günümüzde, Doğa Koleji, Türkiye'de bir ilke imza atarak İlköğretim öğrencileri için hazırladığı özel bir müfredatla üstün zekâlı çocukların eğitimine Sarıyer ve Yakacık kampüslerinde başladı.

Doğa Koleji Üstün Zekâlı İlköğretim Okulu Eğitimi programının amacı; uzmanlar tarafından hazırlanmış dengeli ve zengin bir müfredat uygulanarak, bütün kültürlere uyum sağlayabilen, küresel bir ufka ve geniş fikirlere sahip olan bireyler yetiştirmek, öğrencilerin kapasitelerini ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlamaktır.

ÖZEL MÜFREDATTA NELER VAR?

Doğa Koleji üstün yetenekli eğitim müfredatı, güzel sanatlar ve ekstra aktivitelerle desteklenmektedir. Akademik program di eğitimi, matematik ve fen konuları üzerinde durulmaktadır. Müfredatta, tam öğrenme, zenginleştirme, hızlandırma, analiz ve sentez sistemleri uygulanmaktadır. Öğrenciler, uzman bir kadro tarafından yönlendirilmektedir.

Akademik programın en büyük avantajlarından biri ise öğrencilerin farklı yönlerini ortaya koymalarını sağlayan ve takım çalışması gerektiren stüdyo sanatları, drama, sinema ve müzik gibi derslerin bulunmasıdır.

Öğretmenler, eğitim ve öğretimin tam olarak uygulanabilmesi için gerekli olan uygulama kısmını, ders için özel olan ders içi aktiviteler, aile ile birlikte yapılan aktiviteler ve gezilerle tamamlayacaktır.

ÜSTÜN VE ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Zihinsel ve fiziksel olarak yüksek enerji düzeyine sahiptirler.

Hızlı öğrenirler, üstün kavrama, akılda tutma özellikleri vardır.

Geniş hayal ve imgeleme güçleri vardır.

Gözlem güçleri kuvvetlidir.

Yaratıcıdırlar, keşfetmek, bulmak isterler.

Sürekli gelişme isteği içindedirler ve sürekli sorgularlar.

Bellekleri güçlüdür.

Analiz, sentez yetileri gelişmiştir.

Entelektüel meraka sahiptirler.

Lider özellikleri sergilerler.

Çevreleriyle iyi ilişkiler kurarlar.

Sorun çözmekten, güçlüklerin üstesinden gelmekten hoşlanırlar.

Mizah duyguları güçlüdür.

Ayrıntılara dikkat ederler.

Sözcük hazineleri zengindir, doğru, hızlı ve akıcı konuşurlar.

Uzun süre bir konu üstüne odaklanabilirlerse de tekdüzelikten hoşlanmazlar. Bu özellikler tüm çocuklarda belli bir oranda gözlenebilir. Fakat üstün zekâlı bir öğrencide yukarıda sayılan özelliklerin büyük çoğunluğu gözlemlenmektedir.