kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Hiroşima gibi ama en azından keneler yandı'

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerindeki yangın 6 gün sonra kontrol altında, soğutma çalışmaları sürüyor. Toplam zarar 1 milyar YTL'yi buldu. 2 köy yanarken, 2 kişi de yaşamını yitirdi..
Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde 6 gündür süren ve binlerce hektar orman alanının olmasına yol açan orman yangını dün tamamen kontrol altına alındı. "Türkiye'nin en güzel ormanından" geriye ise yanık kokusu ve iç burkan gri bir manzara kaldı. 31 Temmuz günü çıkan yangında 2 kişi öldü, 4'ü tamamen 2'si kısmen olmak üzere 6 köy, 65 ev, 80 ahır-ambar yandı, ormanda yaşayan canlılar dışında 32 küçük ve büyükbaş hayvan ile 18 kovan arı telef oldu, 16 milyonun üzerinde ağaç küle döndü. Toplam maliyetin ise 1 milyar YTL'yi bulduğu belirtiliyor. Antalya Olimpos'ta 2 Ağustos Cumartesi günü başlayan yangın ise kısmen kontrol altına alındı. Yangını söndürmek için 3 helikopterle çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. Adrasan Belde Belediye Başkanı Yalçın Akkulak, yangının Musa Dağı'nın zirvesinde küçük parçalar halinde devam ettiğini söyledi. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki yangın da dün tamamen kontrol altına alındı. Ayvacık'ta 134, Olimpos'ta ise 55-60 hektarlık alan yandı.

ZARAR BELİRSİZ
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci yangının 8-9 bin hektarlık alanda etkili olduğunu, 4-5 bin hektarlık verimli alanın yandığını açıkladı. Bölgede inceleme yapan orman yüksek mühendisleri ve bazı yetkililere göre yangın en az 20 bin hektarlık alana yayıldı. Köylüler ise 40 bin hektara yakın ormanın zarar gördüğünü savunuyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise bölgede yaptığı incelemelerin ardından 4 bin hektar alanın yandığını söylemişti. Kesin zarar tespiti ise Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılacak.

KENE AÇIKLAMASI
Yangının boyutunu, "Bölgedeki zarar Hiroşima'ya atılan atom bombasının yarattığı hasarla eşdeğer" sözleriyle özetleyen Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu'nun açıklamaları ise dikkat çekiciydi: "Yangının bir tek iyi tarafı, bu ormanlarda kene kalmadı. 1940 ve 1950'li yıllarda bölgede çıkan orman yangınlarının kayıtlarına bakıldığında, bazı büyük yangınların orman köylülerince çıkarıldığı anlaşılıyor. Köylülere sorulduğunda 'bu ormanları yakmazsak hayvanlarımızı keneden kurtaramayız' dedikleri kayıtlarda yer alıyor. Yani geçmişte insanlar hayvanlarını keneden kurtarmak için civardaki ormanı ateşe vermişler."
Haberin fotoğrafları