kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bilim heyeti: Salgın değil enfeksiyon

Nergis DEMİRKAYA / ANKARA
Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu bilim heyeti bebek ölümleriyle ilgili raporu açıkladı. Geçen ay ölen 49 bebeğin 13'ünde enfeksiyon tespit eden heyet, hastanede salgın olmadığı sonucuna vardı..
Başkentte bebek ölümlerinin arttığı Dr. Zekai Tahir Burak Çocuk Hastanesi'nde Başhekim Leyla Mollamahmutoğlu'nun "Enfeksiyon yok" açıklamasının bağımsız bilim heyetinin tespitleriyle doğru olmadığı ortaya çıktı. Heyet, temmuz ayı içinde ölen 49 bebeğin 13'ünde enfeksiyon belirledi. Hastanede yatan 78 bebeğin 14'ünde de enfeksiyon bulundu. Heyeti "Enfeksiyon var, salgın yok" açıklaması yaptı ve ölümleri hasta yoğunluğu ile personel yetersizliğine bağladı. Bilim heyeti hazırladığı raporu Sağlık Bakanlığı'na iletecek. Sağlık Bakanı Recep Akdağ hastane yetkilileri hakkında önümüzdeki günlerde soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek.

BAKAN AKDAĞ SESSİZ
Ailelerine "kutu" içinde verilen bebeklerin ölümlerine karşın kendisi de çocuk doktoru olan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ tartışılan hastaneye gitmedi. Bakanlık yetkilileri, Akdağ'ın oluşturulan bilim heyetinin çalışmalarını etkilememek için özellikle hastaneye gitmediğini söylediler. Bakanlıkça oluşturulan bilim heyeti iki günlük çalışmasını tamamladı. Heyetin tespitlerini İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Şefi Prof. Dr. Fahri Ovalı açıkladı. Ovalı, temmuzda hastanede 1840 bebeğin doğduğunu, 504'ünün yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kaldığını bunlardan 49'unun kaybedildiğini belirterek şunları söyledi: "Hastane yüksek riskli gebeliklerin geldiği referans hastanesi. Gelen gebeliklerin yüzde 30'u riskli gebelik. Ölen bebeklerin 31'i 1500 gram altı yüksek risk taşıyan bebekler. Bunların 13'ü farklı tür ve tiplerde enfeksiyon. Bu üreyen mikroplar belli servislerde kümelenmemiş." Heyet ölümleri geçen temmuz ayındaki rakamlarla karşılaştırdı. Ovalı, ölümlerde aylara göre görünür bir farklılık olmadığını belirterek, serviste ortalama yüzde 6-10 bebek öldüğünü söyledi. Ovalı, geçen temmuz ayında yüzde 9.1 olan ölüm oranının bu yıl temmuz'da yüzde 10.1'e yükseldiğini belirtti.

RAPORU DOĞRULADI
Heyet, ölümlerin temel nedeni olarak hasta yoğunluğu ve personel sayısındaki yetersizliği gösterdi. Ovalı, ancak bunların farklı türlerde olduğunu, birbirinden enfeksiyon kaptıklarına dair bir bulgunun olmadığını açıkladı. Heyet Sağlık Emekçileri Sendikası'nın bir bebeğin "Acinetobacter Baumannii" bakteri kaptığını ortaya çıkaran raporunu "Son anda gördük" diyerek doğruladı. Heyet hastanede kapılan bütün enfeksiyonlara hastane enfeksiyonu denilebileceğini, ancak bir salgın için bebeklerin birbirinden enfeksiyon kapmaları gerektiğini belirterek, "Tek bir hastada üremiş. Başka bir hastada görülmüş değil. Salgın yok" açıklaması yaptı.

Bebek Ölümleri dosyası tıklayınız