kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eskiden bu oyunlar vardı

* Zembildek: Bu oyun için ihtiyacınız olan şey 'zembildek' adı verilen el yapımı bir yay ve ok. Ağaç kabuklarına çizilen şekiller, teneke obje veya saksılar ise hedefiniz. Dilerseniz biraz acımasızlık yapıp, aranızdan seçtiğiniz ebenin ayakkabısını da hedef alabilirsiniz. Ne kadar isabetli atış yaparsanız, o kadar puan kazanırsınız.

* Çıngırdak: Demir bir direk ve etrafına asılan iplerle oynanan bu oyun için yaklaşık 10 kişi gerekiyor. Bu oyun, dayanıklılığınızı ölçüyor. Elinizde tuttuğunuz iplerle direğin etrafında dönmeye başlıyorsunuz. Pes eden oyundan çıkıyor, sona kalan ise kazanıyor.

* Talaha: Oyuncak bir römorkun arkasına doldurduğunuz kumu, bitiş çizgisine kadar dökmemeye çalıştığınız bir yarışma. İsmini de el yapımı oyuncak arabadan alıyor.

* Çubuk: Günümüzde 'mikado' çubuklarıyla oynadığımız bu oyun, aslında çok eskiden beri oyun kültürümüzde yer alıyor. Üst üste yere bırakılan çubuklar teker teker ve diğerlerini kıpırdatmamak şartıyla yerden toplanıyor. En çok çubuk toplayan, oyunu kazanmış oluyor.

* Dombit: Evden eski bir çorap alıyorsunuz, içini pamukla dolduruyorsunuz ve işte topunuz hazır! Oyuna başlamadan önce oyuncular iki grup oluşturuyor. Gruplardan ilki üst üste dizilmiş tahta parçalarını el yapımı topla deviriyor. Diğer grup devrilen tahtaları dizmeye çalışırken, rakip oyuncular onları vurmaya çalışıyor.

* Hamam-kubbe: Hamam-kubbe oyunu biraz golf, biraz da 'don-ateş' tadında bir oyun. Zira toprak üzerinde açtığınız deliklere bir sopa yardımıyla top sokmaya çalışıyorsunuz. Topu deliğe sokmayı başaran oyuncu 'kubbe' diye bağırınca, diğerleri kıpırdamadan beklemek zorunda kalıyor. Oyun ancak hareketsiz oyuncuların topla vurulmasıyla çözülüyor. Her vurulan bir taş cezası alıyor. En az taşı olan; oyunu kazanıyor.