kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya 2009'da İstanbul'da Latin dansı yapacak

ZEYNEP GÜLER CEYLAN - GÜNAYDIN
Dünyanın en önemli dans etkinliği Uluslararası Dans Organizasyonu, genel kongresini önümüzdeki yıl İstanbul'da yapacak. Organizasyonun yarışma kısmı için hem devlet desteği hem de sponsor arayışı içinde olan Türkiye başkanı Alper Alakut, "Destek bulamazsak, yarışma bölümü rafa kalkabilir" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dünya 2009'da İstanbul'da Latin dansı yapacak
Gerek ülkemizde gerekse yurtdışında ekranlarda dans yarışması patlaması var. Dansın altın çağını yaşadığı bugünlerde, İstanbul çok önemli bir dans organizasyonuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İstanbul önümüzdeki yıl, 1981'de İtalya, Fransa ve İsviçre'de kurulan, dünyanın en büyük dört dans oluşumundan biri olarak kabul edilen 'Uluslararası Dans Organizasyonu (International Dance Organization-IDO) delegelerini ağırlayacak. 2009 Salsa ve Latino Show Dünya Şampiyonası da İstanbul'da yapılacak. Bu etkinliği ülkemize getiren isim ise Alper Alakut... Alakut, IDO'nun genel kurulunda Türkiye'yi temsil ederken, İstanbul ve Türkiye genelindeki önemli dans okullarının birleşimi ile kurulan Türk Dans Organizasyonu'nda (TDO) da başkanlık yapıyor.

SONUNDA BAŞARDIK!
IDO'da Türkiye'nin temsilcilik görevini yürüttüğü için son beş yıldır yurtdışında düzenlenen birçok organizasyona katılan Alakut şöyle konuştu: "Bu tür etkinlikleri izledikçe, 'Neden Türkiye'de yapılmıyor?' diye düşünüp duruyordum. Bu fikirden yola çıkarak önce kendi imkanlarımızla burada dansa gönül vermiş isimleri yurtdışında düzenlenen şampiyonalara götürmeye başladık. Aldığımız başarılarla birlikte, IDO'nun Dünya Genel Kongresi, 2009 Salsa ve Latino Show Dünya Şampiyonası'nı Türkiye'ye getirmeyi başardık..." Alper Alakut, organizasyonla ilgili olarak ise "Danslar, salon dansları (ballroom dances) ve sosyal danslar olarak ikiye ayrılıyor. Salon dansları da standart danslar (klasik tango, foxtrot, quickstep, vals vs...) ve Latin dansları (Rhumba, Jive, Paso Doble, Cha Cha Cha, Samba) olarak ikiye ayrılıyor. Bu dansların yarışmaları ve düzenlemeleri tüm dünyada dans sporu adına yarışmalar yapan IDSF tarafından düzenlenirken bunların dışında kalan diğer tüm danslar 'Sosyal Danslar' diye nitelendirilerek International Dance Organization (IDO) tarafından yönetilmektedir" şeklinde bilgi veriyor.

BİZE SPONSOR LAZIM!
Ayrıca uluslararası eğitmenlik sınavı ve uluslararası jüri üyeliği seminerinin de yapılacağı festival, 2009 Haziran ayında İstanbul'da Latin rüzgarı estirecek. Tüm bu organizasyonları İstanbul'a taşırken; herhangi bir devlet desteği ya da sponsorları olmadığı belirten Türk Dans Organizasyonu Başkanı Alakut şöyle devam ediyor: "VIP Turizm ve İstanbul Valiliği bize çok yardımcı oluyor ama daha çok desteğe ihtiyacımız var. Eğer bir sponsor bulamazsak; 2009 Salsa ve Latino Dünya Şampiyonası'nın İstanbul'da gerçekleşmesi hayalden öteye gidemeyebilir..." Sponsor arayışı içinde olduklarını önemle vurgulayan Alper Alakut, "Bugüne kadar kendi imkanlarım ve ilişkilerimle işi bu boyuta getirdim. Ama bundan sonrası yüklü bir bütçe gerektiriyor ve bunun için daha fazla destek şart" diyor. Türkiye'nin dansta Avrupalı ülkelere oranla 30 yıl geriden geldiğini belirten Alakut, "Türkiye'de hâlâ bir salsa şampiyonası yapılmadı ve bu alanda bir şampiyonumuz yok. Türkiye'de dans federasyonu geçtiğimiz yıl kuruldu, oysa İtalya'da tam 14 ayrı dans federasyonu var" diye konuşuyor. Bugüne kadar 12 bin civarında öğrenci yetiştirdiğini belirten Alakut, "Bu öğrencilerimin içinde sadece 500'ü erkekti. Türkiye'de futbola verilen önem, ne yazık ki dansa verilmiyor" sözleriyle şikayetlerini dile getiriyor.
Haberin fotoğrafları