kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nike bu ayakkabıyı 'Dünyanın En Hızlı Adamı' için tasarladı

EYLEM BİLGİÇ - GÜNAYDIN
100 metre Sprinter'da dünya rekoru kıran Jamaikalı koşucu Asafa Powell, Pekin Olimpiyat Oyunları'nda Nike'ın kendisi için özel olarak tasarladığı ayakkabıyla fark arayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nike bu ayakkabıyı 'Dünyanın En Hızlı Adamı' için tasarladı
Ağustos ayında gerçekleşecek 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları için Nike, üstün teknolojiyle donatılmış birbirinden özel ürünler tasarladı. Sporcuya en hafif ürünü sağlamak adına Uzay Bilimleri Teknolojisi'nden faydalanılarak Super- Light Weight (Süper hafif) ürünler geliştirildi. Bu ürünlerden biri de, Jamaikalı ünlü koşucu Asafa Powell için özel olarak üretilen Aerofly. Nike'in özel Sprint ayakkabısı Aerofly, Pekin Olimpiyat Oyunları'nda, 'dünyanın en hızlı adamı' olarak anılan Asafa Powell tarafından giyilecek. Powell, kendisiyle Stockholm'de yaptığımız görüşmede, sadece 149 gr. olan Aerofly ayakkabıyla daha hızlı koşacağına emin olduğunu söyledi. Aerofly, Powell'in yönlendirmesiyle farklı renklerde üretilmiş. Ama ünlü koşucu, yarışlarda Jamaika bayrağının renklerini taşıyan Aerofly'ı giymeye kararlı.

AYAKKABIYI SUÇLAMAM
* Bir koşucu için ayakkabı ne kadar önemlidir?
Tabii ki çok çok önemlidir. Her profesyonel atlet, kendi özelliklerine göre tasarlanmış bir ayakkabıya sahip olmak ister sanırım. Kendisine en uygun ayakkabıyı bulduğu zaman daha hızlı koşabilir. Giydiğinde daha hızlı koştuğuna inandıklarıysa, koşucular için en uğurlu ayakkabılar olur.

* Doğru ayakkabıyı seçmediğiniz için istediğiniz performansı yakalayamadığınız bir yarışma oldu mu hiç?
(Düşünüyor) Hayır, olmadı sanırım. Ama başarısız olmuşsam bile, bunun için hiçbir zaman bir ayakkabıyı suçlamam.

* Nike sizin için özel bir ayakkabı tasarladı. Kendinize özel bir ayakkabıya sahip olmak nasıl bir duygu?
Tabii ki müthiş! Koşarken giydiğim ayakkabının teknik özellikleri çok önemlidir. 100 metre Sprinter olduğum için öncelikle ayakkabının çok hafif olması gerekiyor. Tabii hafif olmasının yanında güçlü olması da çok önemli. Bu ayakkabı sayesinde Pekin Olimpiyat Oyunları'nda daha da hızlı koşabilmeyi umuyorum. Nike'in ayakkabı ile ilgili geliştirdiği çok enteresan teknolojiler var. Bir kere hafifliğinden dolayı ayakkabının ayağınızdaki varlığını neredeyse hissetmiyorsunuz. Bu da çok daha hızlı koşmanızı sağlıyor.

TABANINI GÖRSÜN YETER

* Bildiğim kadarıyla Aerofly'ın birçok rengi üretildi. Hangi renk sizin favoriniz?
Aslında tüm renkleri ben seçtim, yani hepsini severek giyerim. Ama tabii ki favorim Jamaika bayrağının renklerini taşıyan Aerofly. Yarışlarda da onu giymeyi planlıyorum.

* Tamamen altın renkli olanı giymek, rakiplerinize bir mesaj niteliği taşımaz mı aslında?
Bence asıl mesaj benim için yapılmış bir ayakkabıyla koşmam olacaktır. Aslında önemli olan ayakkabının değil, tabanının rengini görmelerini sağlamak biliyorsunuz (gülüyor).

REKOR GİTTİ İŞ BİTMEDİ

* Pekin Olimpiyatları'nda nasıl bir sonuç elde etmeyi bekliyorsunuz?
Çok hızlı koşarak 100 metrede altın madalyayı almak istiyorum tabii. Bunun yanı sıra sağlıklı olmayı, orada olan bütün sporcuların da sağlıklı olmasını diliyorum.

* Bir iki ay önce, sizin gibi Jamaikalı olan Usain Bolt, dünya rekorunu elinizden aldı. Ne hissediyorsunuz?
Üzülüyorum tabii ki ama basın ve hayranların gözünde şu an birşey değişmiş değil. Herkes hala bana gelip rekorla ilgili sorular sorup, imza istemeye devam ediyor. Ama sonuçta bir rekabet söz konusu, rekoru yeniden elde etmeye çalışacağım. Rekor sahibi olmayı hissetmek çok güzel.

* En başarılı koşucular Afrika ülkelerinden çıkıyor. Sizce bunun nedeni ne?
Bu bana en çok sorulan sorulardan biri ve inanılmaz bir şey ama neden olduğunu gerçekten bilmiyorum.
Haberin fotoğrafları