kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet Nakkaş

Avrupa giyimden kıstı, satamıyoruz!

Meltem ERSOY - EKONOMİ
İhracatın % 75'inin yapıldığı AB'de mart ayından bu yana daralma yaşandığını söyleyen TGSD Başkanı Nakkaş, "AB'li müşterilerden gelen siparişler geçen yıla göre adet olarak % 25 azaldı" dedi..
ABD'de başlayan mortgage kriziyle patlak veren durgunluk tartışmaları Avrupa Birliği'ni (AB) de sardı. AB ülkelerinden peş peşe gelen haberler, ekonomik büyümenin konulan mütevazı hedeflerin bile altına ineceği yönünde. Almanya'da şirketlerin eğilimlerini gösteren IFO Endeksi Temmuz'da son 3 yılın en düşük seviyesinde çıkarken, Fransa ve İtalya'da benzer sert düşüşler yaşanıyor. Buna ek olarak İngiltere'de haziran ayında perakende satışlarda yüzde 3.9 ile 1986 yılından bu yana en sert düşüş gerçekleşti. AB'deki durgunluk, ihracatının önemli bir kısmını bu pazarlara yapan Türk reel sektöründe de etkilerini göstermeye başladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, hazır giyim sektörünün yılın ilk yarısındaki performansını değerlendirirken, AB'de hazır giyim harcamalarının mart ayından bu yana düştüğüne dikkat çekti. Nakkaş, "İhracatımızın yüzde 75'ini AB'ye yapıyoruz" diyerek, bu ülkelerden gelen siparişlerin geçen yıla göre yüzde 20-25 azaldığını dile getirdi. Bunun önümüzdeki aylarda artarak devam edeceğini belirten Nakkaş, "Türkiye ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya, artık söylemler değil, eylemler gerek" değerlendirmesinde bulundu.

REEL SEKTÖR YABANCILAŞACAK
Dünya pazarında yüzde 5 pay alan Türk hazır giyim sektörünün, bu oranı koruması durumunda 2020'de 100 milyar dolara ulaşabileceğini belirten Nakkaş, "Ancak zemin sağlanması lazım. Organik pamuk üretimini düşürüp, ithalatı canlı tutarak, enerjiye zam yaparak Anadolu'yu bir yana bırakıp Mısır gibi ülkelere gitmeleri yönünde teşvik ederek büyümeyi yakalayamayız" dedi. Nakkaş, sektörün yıl sonunda 'geçen yıla yakın bir ihracat rakamı' yakalayacağını söyleyerek, gerekli önlemlerin alınmaması halinde ise Türk reel sektörünün yüzde 90'ının yabancılaşacağı görüşünü aktardı ve "Bu iyi bir şey mi? Bence iyi değil" dedi.
Haberin fotoğrafları