kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Banka, kartta bir kez ücret alacak yıllık aidat kalkacak

Sanayi Bakanı Çağlayan, "Kartta faiz oranına karışmak doğru değil. Yeni tasarıyla bir defaya mahsus kart ücreti alınması ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngörüyoruz" dedi..
Kredi kartında 'ücret tartışması' devam ederken Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, tüketicinin korunmasına ilişkin kanun tasarısı kapsamında kredi kartında kart ücretinin bir defaya mahsus alınması ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngördüklerini dile getirdi. 'Türkiye'nin Gerçek Gündemi' temasıyla düzenlenen Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları'nda Bakan Çağlayan, bugüne kadar bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tüketicinin korunmasına yönelik kanun çalışmalarına işaret eden Çağlayan, ayıplı mal ve hizmet tanımlarının oluşturularak imalatçı ve satıcının sorumluluk alanlarının belirleneceğini, kapıda satış yapan firmalara en az 50 bin YTL sermaye zorunluluğu konulacağını anlattı.

FAİZDE SINIR OLMAZ
Bakan Çağlayan, "Kredi kartları yıllık aidat ücretine de düzenleme getiriliyor. Bu kanun tasarısı ile beraber bir defaya mahsus olmak üzere ücret ödenmesi ve yıllık aidatın kaldırılmasını öngörüyoruz" dedi. Çağlayan, kredi kartı faizlerine ilişkin bir soruya ise, "Faize sınırlama getirecek bir düzenleme olmamalı. Bunu bankacılık sistemi, tüketicinin bir yerde tercihine bırakmalıdır" yanıtını verdi. Birçok bankanın kredi kartı verirken kredi kartı aidatı almadığına işaret eden Çağlayan, "gücün güce yettiği" bir sistem yerine, tüketicinin korunmasına ilişkin kanun tasarısı kapsamında, bankanın kredi kartı verirken bir defaya mahsus istediği ücreti alabilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

'İTİBARDAN İNDİRİM' YAPILIYOR
Bakan Çağlayan, indirimli satışlara yönelik de düzenlemelerin öngörüldüğünü, bu konuda tüketici güveninde ve dolayısıyla sektörün itibarında sıkıntı yaşandığını belirterek, işletmelerin 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yılda iki kez indirime gidebileceklerini aktardı. Zafer Çağlayan, "Bugün indirim yapanlar itibarlarından indirim yapıyor. İnsanlar haklı olarak inanmıyor. Bunu sağlayacak olan birçok düzenlemeyi getiriyoruz. Outlet'lerle ilgili düzenleme de Büyük Mağazalar Kanunu içerisinde yer almış olan bir çalışmayı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.