kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güçlü irade, demir ipek yolu hayalini gerçeğe dönüştürdü

OLCAY AYDİLEK - KARS
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye ayağının temeli 3 cumhurbaşkanının katılımıyla Kars'ta atıldı. Cumhurbaşkanı Gül, projeye 'hayal' denilmesine karşın güçlü siyasi iradeyle projenin gerçekleştiğini belirtti..
Çin'i, İngiltere'ye bağlayacak olan tarihi ipek yolu üzerine inşa edilecek Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi'nin Türkiye ayağının temeli Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin katılımıyla Kars'ta atıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Projesiyle tarihi ipek yolunun yeniden canlanacağını söyledi. Bu koridorda daha önce hayvanlarla taşımacılık yapıldığını anımsatan Gül, "Bugün demir ipek yolu oluşturuyoruz. Bu sadece Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye'yi birbirine bağlamıyor. Çin'den Orta Asya'ya, Orta Asya'dan Avrupa'ya, İngiltere'ye kadar bütün ülkeler birbirine bağlanıyor" dedi.

2004'TE RAFTAN İNDİRİLDİ
Dün gerçekleştirilen temel atma töreninde Gül, projenin, Avrupa'dan Orta Asya'ya iki farklı coğrafyayı ve farklı kültürleri de birbirine bağlayacağını anlattı. "Bazıları bu projeye hayal demişti. Bu proje unutulmuştu" diyen Gül, "Siyasi iradeler güçlü biçimde ortaya konuldu. 3 ülkeye Kazakistan ve Çin de destek verdi. 2004'te raflarda duran bu proje indirildi. Bugün hayata geçiriliyor" dedi. Gül, 2007 yılında projenin Gürcistan ayağının temelinin atıldığını vurgulayarak, Azerbaycan'ın büyük desteğiyle Gürcistan bölümünün finansal sorununun çözüldüğünü belirtti.

HERKESE AÇIK
Projenin, Türkiye ayağının temelinin atılmasının önemine değinen Gül, "Türkiye'deki demiryolu hattı ilk defa yapılacak. Siyasi irade varsa bunlar hayata geçiriliyor. Tıpkı, Bakü-Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru hattı gibi" dedi. Gül, projenin öngörülen sürede tamamlanması için bakanlara talimat verildiğini, her ülkede ilgili bakanların, belirli aralıklarla cumhurbaşkanlarına proje hakkında rapor sunacağını kaydetti. Projenin, Kafkaslar'daki bütün ülkelere açık olduğu mesajı veren Gül, "Bölgenin barışına katkı sağlayan herkese açık. Bu projenin hayata geçmesiyle sadece ekonomik değil, kültürel faaliyetler de artacaktır" dedi.
Haberin fotoğrafları